Većina velikih kompanija, kada odaberu nekoga za zaštitno lice, stave fotografiju kompanije uz ime odabrane osobe. Mi smo željeli nekoga čije ime ne moramo izgovoriti

This article is also available in: English

HELL Energy priča datira iz 2006. godine kada je osnovana porodična mađarska kompanija, koja je svojim proizvodima rekordno ušla na rastuće tržište energetskih napitaka. Grupacija HELL danas ima vlastitu tvornicu te punionicu napitka u gradu Szikszu, a proizvodi su dostupni u gotovo pedeset različitih zemalja od Čilea do Filipina.

Početkom aprila lansirali su globalnu kampanju sa zaštitnim licem brenda HELL, Bruceom Willisom. Tim povodom donosimo vam razgovor sa Pantl Péterom, marketing direktorom kompanije HELL Energy.

Zašto ste odabrali Bruce Willis kao lice svoje nove kampanje?

Pantl Péter: Sredinom prošle godine smo razgovarali o tome ko bi bio najprikladnije zaštitno lice brenda HELL. Željeli smo nekoga ko je vjerodostojan, ko ima energiju koju zastupamo i poznat je u cijelom svijetu. Većina velikih kompanija, kada odaberu nekoga za zaštitno lice, stave  fotografiju kompanije uz ime odabrane osobe. Mi smo željeli nekoga čije ime ne moramo izgovoriti. Kad smo stavili nekoliko imena u šešir, izvlačenjem su ostala tri, a prema mišljenju vlasnika kompanije Bruce Willis je bio najbolji izbor.

Koji je vaš komunikacijski cilj?

Pantl Péter: Cilj nam je bio povezati osobu s hllywoodske A-liste i proizvod. Nismo htjeli pretjerivati. Svi kreativni materijali i komercijalni podaci zagovaraju istu ideju: Bruce Willis pije HELL baš kao i svako od nas. Usput, doista voli HELL energetska pića, to je bilo važno, da mu se zapravo sviđa proizvod prije nego što je pristao na snimanje. Zvijezda poput njega želi reklamirati proizvod s kojim se može povezati i u koji vjeruje.

On je akcijska zvijezda koja je dugo prisutna u filmskom svijetu. Je li također popularan među mlađim generacijama koje su HELL-ova ciljana grupa potrošača?

Pantl Péter: Donio sam šešir s imenima mojoj 17-godišnjoj kćerki i njenim prijateljima. Bez ikakvog sugeriranja s moje strane, nekoliko djece iz njenog razreda izabralo je Brucea Willisa kao prvi izbor, dok je bio u TOP 3 za svu djecu. Kada sam ih pitao zašto, rekli su: on je vjerodostojan, snima dobre filmove i svi znaju ko je on. On je čovjek koji u svojim filmovima spašava svijet i štiti svoju porodicu. HELL je pozitivan brend i Bruce Willis je pozitivan heroj.

Jeste li napravili prethodno istraživanje o njegovom imidžu?

Pantl Péter: Proveli smo brojna istraživanja prije nekoliko godina o tome kako potrošači vrše odabir proizvoda koje kupuju te čije lice smatraju vjerodostojnim da zastupa određenu robnu marku. To je teška situacija, ako razmišljate globalno, jer brand uvijek mora ponuditi neku novost i diktrirati ukuse potrošača, a ne obrnuto. Bilo je teško odrediti ko su najuglednija lica od Mađarske do Filipina. Možete odabrati poznate sportaše, ali obično su kontraverzni ili možda poznate muzičare, ali onda morate uzeti u obzir da ljudi vole različite muzičke pravce i vi se u tom slučaju zalažete za nešto što niste najmeravali. Na kraju, Hollywood je nešto s čime se svi možemo saglasiti, a filmovi su zanimljivi svima.

Hoće li Bruce Willis biti povezan s uvođenjem novog okusa?

Pantl Péter: Upotrijebili smo naš klasični okus u kampanji, jer je on dostupan u svim zemljama gdje je HELL prisutan. Pripremamo se za ljeto s novim proizvodom, našim Football Fanatic izdanjem, koje je limitirano izdanje našeg klasičnog okusa i nogometna verzija pića za Svjetsko prvenstvo. Ali smatramo da će snažna komunikacija o brendu koju smo stvorili s Willisovom kampanjom sigurno utjecati i na prodaju različitih okusa.

HELL ima puno reklama u Mađarskoj, ali nastavlja se povećavati i globalno. Na koji način agencije dopiru do vas?

Pantl Péter: Često nas traže razne kreativne agencije i medijske agencije na tržištu. U tim slučajevima analiziramo šta mogu dodati životu naše robne marke i kako bi nas mogli učiniti efikasnijima. Ako prepoznamo potencijal, otvoreni smo za saradnju. Ne izbjegavamo agencije, ali njihove usluge koristimo na mjestima gdje su ograničeni naši vlastiti organizacijski kapaciteti. Na primjer, PR agencije koje poznaju lokalne okolnosti vrlo su nam vrijedne za kampanju Bruce Willis. Situacija je slična u pogledu zakupa medija, ali stvarno ovisi o tržištu, je moramo naše strategije prilagoditi lokalnim uvjetima.

Pantl Péter: Kako je Bruce Willis postao zaštitno lice brenda HELL energy?