Razgovarao: Ekrem Dupanović

Janko Gojković (1973) odnedavno je izvršni direktor sarajevske komunikacijske agencije Via Media. Biografija ovog manadžera je veoma neuobičajena. Srednju školu je započeo u Sarajevu, pa nastavio i završio u SAD. Slična situacija je i sa fakultetom. Naime, počeo je studirati na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu da bi, nakon dvije godine, otišao u SAD gdje je nastavio studiranje, a zatim se  ponovo vratio i studirao u Sarajevu. Diplomirao je 1996. godine na BA Business&Management u Sheffieldu (Velika Britanija), gdje je, dvije godine kasnije, magistrirao na studiju međunarodnog marketinga. 

Janko se od mladosti bavio plivanjem. Učestvovao je na čak tri olimpijade. Svoju poslovnu karijeru je i započeo u plivačkom sportu. Bio je menadžer plivačkog kluba, voditelj razvoja vodenih sportova, trener britanske juniorske reprezentacije i vlasnik internet prodavnice plivačke opreme u Velikoj Britaniji. Na mjesto direktora marketinga u poduzeću Boreas (Stanić Group), dolazi 2004. godine, gdje vodi brendove Heineken, Karlovačko i Pago. Nakon tri godine prelazi za izvršnog direktora za marketing i člana uprave ASA Holdinga. I tu ostaje tri godine da bi se ponovo vratio u Boreas za direktora prodaje i marketinga te člana uprave (brendovi Heineken, Karlovačko, MB, Amstel, PilsPlus, Master, Desperados). Prije osam mjeseci prihvata poziv da dođe u agenciju Via Media i prihvati odgovornost izvršnog direktora.

Ovo je vaš prvi profesionalni angažman u nekoj marketing agenciji. Do sada ste uvijek bili na strani klijenta. Kako je plivati u agencijskim vodama, među ajkulama?

U Via Mediji sam osam mjeseci i rano je da procjenjujem situaciju na agencijskom tržištu. Dok sam vodio marketing u ASA Prevent grupaciji sarađivao sam sa Via Medijom, radili smo na dosta ozbiljnim projektima ASA grupacije. Jedan od ključnih projekata je bio korporativni identitet  i paketi koji su bili utemeljeni na sinergiji među članicama ASA grupacije. Drago mi je da danas vidim kako ASA i dalje razvija one elemente komunikacije za koje smo tada postavili temelje. 

Plivanje na agencijskom tržištu? Proteklih sam mjeseci bio, na neki način, pod Vesninom ‘zaštitom’  (Vesna Beganović, osnivač Via Media op.ur.) i posebnom pažnjom cijele ekipe. Sada očekujem da u potpunosti preuzmem sve odgovornosti i da Via Media nastavi koračati u budućnost koja je zapisana u strateškim dokumentima. Via Media neće biti Janko Gojković, već agencija koja će, kao brend, biti predstavljena u svim našim korporativnim komunikacijama. 

Šta vas je opredijelilo da pređete u agenciju, u vrijeme kada je agencijski biznis u priličnoj krizi, kad se događaju velike promjene u komunikacijskoj industriji. 

Da, situacija nimalo nije naklonjena agencijskom i medijskom biznisu. Ali ja sam takav čovjek, volim izazove na svim poljima, rado ih prihvatam, pa čak i kada je u pitanju “plivanje s ajkulama”. To je dio moje prirode. Iz Sarajeva sam sa 16 godina otišao u Ameriku (1989). Iako je to bilo u okviru razmjene studenata sa osiguranim smještajem u porodici, ja sam počeo kod sebe razvijati sposobnost prilagođavanja okolini i situaciji. Sve ono što se u kasnijim godinama događalo u BiH i u mom okruženju samo je razvijalo i jačalo tu sposobnost. Kada sam se iz Engleske, nakon 12 godina, vratio u Bosnu i Hercegovinu, to je predstavljalo veliki izazov i prilično hrabru odluku. Ali ja sam se do tada već pripremio za takve situacije. 

Šta Via Media konkretno od vas može očekivati?

Prije svega da se još više približimo klijentima i da razumijemo njihove probleme koji su najčešće vezani za klasične probleme tržišta, distribuciju, problematiku pozicije na tržištu. Agencije često ne ulaze duboko u tu problematiku, kako bi u datom momentu usmjerile komunikaciju u pravom smjeru. To je naš cilj, da bolje razumijemo probleme naših klijenata i da to prenesemo u sve segmente komunikacijskih projekata, kako bismo klijentima omogućili najveću moguću dobit. Tu ću koristiti široke kontakte koje imam u Bosni i Hercegovini, kontakte s kolegama s kojima sam već radio, a sada se nalaze na najodgovornijim pozicijama u drugim kompanijama. 

Dalje, moramo vratiti povjerenje u marketing agencije koje koje je zadnjih godina poljuljano. Percepcija agencija u očima klijenata nije najpovoljnija. Klijenti smatraju da agencije igraju na sigurno i odrađuju poslove. Mi ćemo se sada truditi da kod klijenata promijenimo tu sliku. Od toga neće imati koristi samo Via Media već i ostale agencije, pa i cijela industrija oglašavanja u Bosni i Hercegovini.

(Kompletan intervju s Jankom Gojkovićem možete pročitati u novom broju Media Marketinga)