Posjetili smo Digital Design Days Geneva, i razgovarali sa pokretačem ove interesantne konferencije

This article is also available in: English

Razgovarali smo sa Filippom Spieziom, osnivačem konferencije Digital Design Days, koja je ove godine lansirana globalno, i svoje prvo izdanje izvan Italije imala je u Ženevi, od 11. do 13. februara/veljače.

Filippo je iznimno otvorena i srdačna osoba, i kroz upoznavanje sa njim može se dobiti i jako dobar uvid u sam duh konferencije…

MM: Kako je počela priča Digital Design Days konferencije? Kada ste i kako odlučili da je pokrenete?

Filippo Spiezia: Oduvijek sam želio izgraditi najbolji mogući događaj u Italiji. Uvijek sam razmišljao o tome dok sam radio i gledao konferencije širom svijeta. Oduvijek mi je na umu bila ta ideja da učinim nešto za Italiju – za moju zemlju – nešto bolje od bilo kojeg drugog događaja.

I bio sam u prilici da to uradim kada sam se vratio prije četiri godine iz svog posljednjeg radnog iskustva u Portlandu, Oregon, SAD.

Kroz rad tamo stekao sam jako dobro znanje, koje sam htio podijeliti kroz jedan događaj sa svojom zajednicom.

MM: Za razliku od prethodnih izdanja održanih u Milanu, ovo je održano u Ženevi. Kada ste se odlučili za promjenu lokacije?

Filippo Spiezia: Do sada smo imali tri izdanja u Milanu. Događaj je odmah postao internacionalan i iznenadila su nas dva faktora. Prvi, taj je događaj odmah postao internacionalan sa 63 zemlje na popisu učesnika, i drugi, da je 40 posto naših brendova, to jest brend menadžera, CEO-a i ljudi na sličnim pozicijama željelo znati više o digitalnom dizajnu.

To je bio razlog da se događaj dovede u Ženevu, jer je Ženeva međunarodni grad gdje postoji mnogo sjedišta međunarodnih kompanija.

Smatrali smo da će se taj grad savršeno uklopiti.

MM: Šta je slijedeće nakon Ženeve za DDD? Ide li event globalno?

Filippo Spiezia: Službeno, ništa za sada, ali u pregovorima smo sa raznim investitorima da dovedemo ovaj događaj i u Hong Kong, Tokio i Dubai.

MM: Kako biste definisali osnovnu svrhu ovog događaja?

Filippo Spiezia: Samo jednu? Teško je reći. Rekao bih da je to inspiracija, i to na mnogo različitih načina. Ali pod inspiracijom također mislim obučavanje ili obrazovanje ljudi, rast, a vrlo važan dio događaja je i umrežavanje, dijeljenje znanja i, iznad svega, pokretanje razgovora među ljudima iz cijelog niza industrija koje se dodiruju sa dizajnom u svijetu digitala.

Šta to znači? To znači da učesnici dolaze iz potpuno različitih industrija, ali svi su zainteresirani za digitalni dizajn – i šta mi tu možemo učiniti za njih?

Želimo pružiti najbolje moguće govornike iz naše zajednice kako bismo im omogućili da uče i poboljšaju ono što rade.

MM: Kako vi gledate na svrhu dizajna u budućnosti?

Filippo Spiezia: Dizajn postaje bitan dio svake kompanije, svake industrije. Imali smo različite razgovore o mnogo različitih tema. Stoga je uvijek teško pronaći samo jednu svrhu, ali, na primjer, mogu reći da je dizajn bitan za izgradnju duše kompanije, ili povjerenja u samu kompaniju.

Uzmimo New York Times za primjer. Oni su najpouzdanija informativna kuća i to kroz dizajn. Ili Pepsi, koji je potpuno revolucionarizitao svoju kompaniju: prvi korak svakog pojedinačnog procesa u jednoj od najvećih kompanija svijeta polazi od dizajna, sa bilo koje tačke gledišta. Svi procesi u ovoj kompaniji polaze od dizajna, i vođeni su dizajnom.

MM: Odakle vi crpite inspiraciju?

Filippo Spiezia: Posvuda. Ona dolazi iz svakodnevnog života. Kad god je ne očekujete, ideja dođe sama od sebe.

U osnovi, to su sve vaše misli koje odzvanjaju o određenom pitanju – i onda odjednom postaju inspiracija. Možete biti bilo gdje. Šta ja radim da dobijem inspiraciju? Odem na posao u grad. To je mjesto gdje dobivam više inspiracije.

MM: Šta je po vama najveći učinak dizajna?

Filippo Spiezia: Prva riječ koja mi pada na pamet je upotrebljivost. Neophodno je razumjeti pravu prirodu nekog proizvoda, ili kompanije, ili bilo čega drugog.

 

Sljedeći događaj: Digital Design Days Milano – trodnevno iskustvo koje okuplja hiljade najboljih svjetskih profesionalaca i najbistrije kreativne umove industrije, sa najboljim svjetskim brendovima na jednom mjestu, kako bi zajedno razvijali poslovanje kroz razmišljanje o digitalnom dizajnu. Održat će se od 10. do 12. oktobra/listopada 2019.

Prema najavama, bit će to velika prilika za učenje, rast, umrežavanje i prikupljanje inspiracije.