Osnivač kaže da ne zna kako je došlo do stvaranja potpuno ženskog tima, i tvrdi „jednostavno se dogodilo – desilo se potpuno organski“

This article is also available in: English

Izvor: AdAge

“Just Do It”

Upravo jedna takva misao bi mogla pasti na um kada je riječ o uklanjanju rodnih barijera u industriji oglašavanja. I čini se da je posebno prikladan za nezavisnu digitalnu agenciju The Program, koja pomaže razbiti te zidove sa svojim timom koji radi na globalnom Nike accountu agencije, a koji čine isključivo žene.

Tim trenutno radi na oglašavanju Nike Air VaporMax Explorer paketa koji sadrži „Explorer Light“ i „Explorer Dark“ modele tenisica. Jedan od postova za društvene mreže koji je agencija predstavila ove sedmice uključuje videozapis na Instagramu Foot Lockera.

Ova agencija sa sjedištem u Portlandu, koja broji 27 uposlenika, radi za Nike od 2009. godine, i do sada su sarađivali na svemu, od razvoja globalnih strategija za sadržaj do stvaranja mikrosajtova i sadržaja za društvene mreže kojima se promoviraju novi proizvodi. U proteklih godinu dana, tim koji radi na ovome brendu sastoji se od šest žena.

Coe Lottis, osnivač i potpredsjednik za strategiju ove agencije navodi kako je partnerstvo sa Nike-om njihov najstariji i najbitniji account, te dodaje kako ne zna kako je došlo do toga da tim čine samo žene. „Jednostavno se dogodilo – desilo se potpuno organski“, rekao je on. „Trudimo se pronaći najsposobnije i najpametnije ljude koji imaju najviše smisla [za svaki brend], i sada imamo ovaj tim na čelu našeg najvećeg partnerstva.“

Voditeljica dizajna Kim Ponto je u agenciji od 2013. godine, i kaže da iako agencija nije namjeravala da tim čine isključivo žene, „voljeli bi inspirirati više timova koje vode žene“ u drugim agencijama.

„Iako smo imali sreće da budemo smješteni u vrlo progresivnom gradu, kao i da radimo s nevjerojatno progresivnim brend partnerima, definitivno prepoznajemo borbu s rodnim pristranostima u ovoj industriji. To je definitivno još uvijek prisutno,“ kaže Ponto.

Dodala je kako njen Nike tim želi potaknuti druge agencije i žene u industriji „da budu dovoljno sigurni u sebe da razbiju ove prepreke kako bi se više energije usmjerilo na stvaranje sjajnih kreativnih radova, a manje na borbu za jednakost“.

Lottis također kaže kako je nedavno ušao na jedan od sastanaka Nike tima, i da mu je rečeno „momcima ulaz zabranjen“, ali naravno da su se šalili. Ponto dodaje da žene ne bi imale ništa protiv da im se priključi i neki muškarac, ističući da je agencija čvrsto povezana skupina i da tim traži savjete od muških kolega u uredu ako žele njihov uvid za neki proizvod ciljan na muškarce.

Na kraju krajeva, Lottis kaže da su strast i umijeće tima toliko sjajni da niko nikad i ne pomisli na činjenicu da je sastavljen isključivo od žena.

„Nadam se da se ljudi mogu naći nadahnuće u progresivnim muškarcima koje mi imamo ovdje u našem osoblju, i koji znaju stati po strani i priznati i prepoznati nevjerovatan rad kada ga vide, uopšte ne obraćajući pažnju na spolove“, rekla je Ponto.