Posljednje istraživanje koje je proveo GlobalWebIndex potvrdilo je da broj aktivnih korisnika Facebooka, najraširenije društvene mreže u Hrvatskoj, u svijetu opada

Fotografija: Nataša Blagojević

Istraživanje je pokazalo da je tijekom 2014. godine Facebook ostao na vrhu kada se radi o broju korisnika i popularnosti među prosječnim internet surferima, međutim broj aktivnih korisnika Facebooka u padu je za čitavih 9% u odnosu na prošlu godinu, a s njim je pao i Facebookov tzv. “X-faktor” među mlađom populacijom. To konkretno znači da je među tinejdžerima Facebook tek na trećem mjestu po cool faktoru (tek 14% glasova), iza YouTubea (22%) i Instagrama (16%).

Gdje su i što rade tinejdžeri?

Korisnici društvenih mreža u dobi od 16 do 19 godina najviše koriste YouTube, Instagram, Twitter i Snapchat. Među njima, GWI istraživanje posebnu pozornost posvećuje Snapchatu, koji je među tinejdžerima u SAD-u daleko popularniji i od Facebook Messengera i od WhatsAppa. O njegovoj popularnosti među mlađim korisnicima interneta govori i zaključak istraživanja da će mladi čak 3,5 puta vjerojatnije koristiti Snapchat u odnosu na prosječnog korisnika interneta.

Komentiraj, prati, objavi

Prema GWI istraživanju, od prosječnih 5.39 društvenih mreža na kojima imamo otvorene profile, aktivno koristimo nešto manje od tri platforme, a na njih dnevno utrošimo čak jedan sat i 40 minuta.

Svoje dragocjeno vrijeme u sve većem omjeru usmjeravamo na mobilne uređaje. Od dana provedenog na internetu, preko ¼ otpada na surfanje putem smartphonea ili tableta. Surfajući internetom putem nekog mobilnog uređaja dnevno utrošimo gotovo dva sata.

Nataša Blagojević, voditeljica Odjela za upravljanje sadržajem i društvenim mrežama u agenciji Proximity Zagreb, povodom objave rezultata GWI istraživanja izjavila je: “Temeljem ovog istraživanja, iako u njega nisu uključeni korisnici iz Hrvatske i susjednih nam zemalja te osluškujući lokalna tržišta, sa sigurnošću možemo reći da se ovi trendovi dijelom već mogu primijetiti i kod nas. Uskoro će se i osjetiti u značajnijoj mjeri. Zato posebnu pažnju posvećujemo kreiranju i prilagodbi foto i video sadržaja za različite društvene mreže i platforme, osobito mobilne gdje je ključno ne samo prilagoditi se korisniku kroz responzivni dizajn ili mobilne inačice stranica, već i kreirajući sadržaj koji je optimiziran za mobilne korisnike.”