Ili zašto slovo G nije savršeni krug

This article is also available in: English

Izvor: Adweek

Dizajneri ovo već savršeno dobro znaju, ali za ostale smrtnike ovo bi moglo biti interesantno. Nedavno je na Reddit-u potegnuto pitanje o dimenzijama Google-ovog „G“ loga, i zašto ono nije savršeni krug, piše američki magazin Adweek.

Sve je počelo kada je jedan korisnik Reddit-a objavio slike onoga što Google naziva svojim “Google G“, a koje su ukazivale na to da G nije savršeni krug. Iz posta se dalo zaključiti kako korisnik smatra da je Google napravio grešku.

Zašto je Google-ov logo nesavršeno savršen 1

Nakon što je post bio ponovo objavljen u drugom subforumu, posvećenom dizajnu, tamošnji dizajneri su spremno odbacili tvrdnje da je Google zabrljao. (Google ozbiljno shvata svoj dizajn, kao što smo vidjeli 2014. godine, kada je dotjerivao svoj stari logotip pomicanjem slova „g“ udesno za jedan piksel, i slovo „l“ dole i desno za jedan piksel. U pitanju su apsurdno male promjene, ali zorno prikazuju Google-ov perfekcionizam)

Objašnjavajući dilemu oko „Google G“ loga, dizajneri na Reddit-u su naglasili osnovnu istinu dizajna, a ona je da matematički korektni vizuali nisu uvijek optički korektni. Slika ispod, koju je objavio korisnik theloneplant na drugoj temi ovog podforuma, pokazuje stvarni “Google G” s lijeve strane (koji koristi takozvani „optički balans“) i „Google G“ koji je savršen krug s desne strane. Jasno je koji od dva loga izgleda bolje.

Zašto je Google-ov logo nesavršeno savršen 2

Ali i prije ulaska u rasprave na Redditu, Google-ovi kritičari mogli su malo istražiti. Kada je Google uveo „Google G“ kao dio svojeg šireg rebrandinga u 2015. godini, izravno su pojasnili pitanje zašto „G“ nije savršen krug – u ovom blogu.

Google je objasnio:

„Google G izravno proizlazi iz logotipa „G“, ali upotrebljava povećanu vizualnu težinu kako bi se isticao u malim veličinama i kontekstima gdje treba dijeliti prostor s drugim elementima. Dizajniran na istoj rešetki kao i naša ikonografija proizvoda, kružni oblik je optički dotjeran kako bi se spriječio vizuelni „overbite“ na mjestu gdje se kružni oblik spaja sa poprečnom linijom. Proporcije boja prenose cijeli spektar logotipa i sekvencirane su tako da olakšaju kretanje oka oko slovnog oblika.“

Opet, ovo nije ništa što grafički dizajneri već ne znaju. Ali za nas ostale, ovo je cool mala lekcija o tome kako su nesavršenosti u logotipima ponekad upravo ono što ih čini savršenima.