Kampanja “No Palm Oil”, koja podiže svijest o okolišnim posljedicama proizvodnje palminog ulja, zabranjena je na TV-u, ali je nastavila živjeti online

This article is also available in: English

Božićna oglasna kampanja maloprodajnog lanca Iceland, koja je postala viralna na društvenim mrežama nakon što je zabranjeno njeno prikazivanje na TV stanicama, proglašena je „najmoćnijim božićnim oglasom 2018.“ od strane Kantar Millward Browna.

Spot ‘No Palm Oil’ je zapravo originalno spot Greenpeacea, te je prenamijenjen za oglašavanje Iceland-a koji je ovom kampanjom želio naglasiti svoju misiju uklanjanja palminog ulja iz proizvoda koje prodaju, te su željeli podići svijest o devastirajućim posljedicama sječe šuma za potrebe proizvodnje palminog ulja.

Glavni lik spota je maleni. Živahni orangutan, koji svojom jednostavnom porukom vrlo moćno i emotivno predstavlja posljedice neometanog rasta plantaža palminog ulja. Oglas je međutim zabranjen zbog kršenja pravila o politici u oglašavanju, jer regulatorna tijela tvrde kako Greenpeace nikada nije dokazao da nisu politički oglašivač.

Od 22 brenda i maloprodajnih tvrtki koje je Millward Brown ocjenjivao, Icelandova dirljiva kampanja osvojila je potrošače koji su u svojim ocjenama pohvalili ovaj spot jer demonstrira „angažiranost“, „ljubav prema brendu“, „užitak“, „uvjerljivost“, „relevantnost“ i diferencijaciju.

Kada su u pitanju božićni spotovi ove godine, na listi iza Icelanda našle su se Amazonove raspjevane kutije, M&S, Aldijeva mrkva, John Lewisov Elton John, te oglas kompanije Sainsbury.