Pet ključnih izazova za marketing u narednoj godini: korisnička iskustva, podaci, digitalna transparentnost, redefiniranje svrhe, glasovne opcije

This article is also available in: English

WARC, organizacija koja se bavi globalnim uvidima u marketingu, objavila je svoj Toolkit 2018, godišnji vodič kroz ključne trendove i izazove s kojima će se marketeri širom svijeta suočiti u narednoj godini.

U središtu izvještaja je anketa provedena sa više od 600 stručnjaka za marketing i oglašavanje širom svijeta, kako bi se prikupila njihova mišljenja o godini koja dolazi. Ovi nalazi su kombinovani s najnovijim primjerima, istraživanjima i stručnim mišljenjem WARC-a.

„Fokus Toolkit-a odnosi se na izazove s kojima će se brendovi suočiti u 2018. i kako ih najbolje savladati,“ kaže David Tiltman, direktor za sadržaj u WARC-u. „Brendovi se bore s onim što se naziva ‘digitalna transformacija’ a ponavljajuće teme u istraživanju uključuju fokus na iskustvo korisnika, umjetnu inteligenciju, digitalnu transparentnost i potpuno preispitivanje odnosa između brenda i agencije.“

U izvještaju je istaknuto pet glavnih pitanja za oglašivačku industriju:

1 – CX je sada ključno bojno polje

Korisničko iskustvo (Customer experience – CX) predstavlja prioritet u digitalnoj transformaciji u 2018. To znači rastući fokus na mapiranje kupovnog puta korisnika, i rastuće investicije u tehnologije za optimizaciju iskustava. To također znači da će se oglašivačke agencije suočiti sa rastućim izazovom u vidu konsultantskih kuća koje promoviraju CX kao budućnost izgradnje brenda.

WARC-ov ključni podatak: 53% brendova će staviti prioritet na CX u svojoj strategiji digitalne transformacije.

2 – AI postaje mainstream, a glasovno upravljanje ključno sučelje

Budući da umjetna inteligencija (AI) postaje najvažnija nova tehnologija u 2018. godini, glas postaje važno novo sučelje između potrošača i njihovih uređaja, a kombinacija glasa i AI-a otvara novu granicu za izgradnju brendova. Od audio brandinga do akcija koje se aktiviraju glasom, to bi moglo imati velike implikacije za marketere.

WARC ključni podatak: 56% brendova će prioritet u 2018. godini staviti na AI, a gotovo jedna četvrti planira koristiti glasovne tehnologije.

3 – Redefiniranje svrhe

Svrha je tema jedne od najvećih rasprava u marketingu danas: koliko je nužno i korisno za brend da svoje aktivnosti usmjeri na jednu, dosljednu ‘svrhu’? Godine 2018. Glavni izazov će biti prepoznati kada (i kako) svrha može potaknuti prodaju i društveno dobro.

4 – Brendovi će vršiti pritisak na ponuđače kada je u pitanju digitalna transparentnost

2018. će biti ključna godina za razvoj digitala, dok će se trenutni pozivi na veću transparentnost nastaviti. Vidljivost i digitalna mjerenja su primarni problemi s kojima se suočavaju brendovi; više od 30% marketera koje je WARC anketirao očekuju da će smanjiti digitalna ulaganja ako se ovi problemi ne riješe.

WARC ključni podatak: 51% brendova vjeruje da postoji kriza povjerenja između brendova i agencija.

5 – Marketeri traže veću kontrolu nad potrošačkim podacima

Podaci – a osobito upravljanje podacima – bit će jedna od glavnih briga za brendove u idućoj godini. Ovo je djelomično odraz novih pravila koja stupaju na snagu. Ovo se nadovezuje na šire napore brendova da preuzmu kontrolu nad svojim mnogobrojnim izvorima podataka. Podaci će biti ključni za isporuku „masovnog jedan-na-jedan marketinga“ koji će potaknuti sljedeći val digitalnog rasta, tvrdi direktor brenda kompanije Procter & Gamble Marc Pritchard.

WARC ključni podatak: Samo 22% brendova i 18% agencija vjeruje da su pripremljeni za GDPR

U ekskluzivnom intervjuu za WARC, Marc Pritchard, direktor brenda, Procter & Gamble, sažeo je svoje glavne prioritete za 2018. godinu: „Trenutno želim transparentnost medija koja nam je potrebna i još uvijek smo vrlo posvećeni podizanju standarda kreativnosti. Gledajući unaprijed, ovaj novi prijelaz na jedan-na-jedan marketing donijet će veliku promjenu. To će prijeći u upravljanje podacima, i trebamo dobro razmisliti o standardima podataka i načinu na koji djelujemo.“

Sažetak WARC-ovog izvještaja Toolkit 2018 dostupan je na warc.com. Za uzorak PDF izvještaja, idite ovdje.