Zahvaljujući uvidima sa WARC Media Awards-a, imamo priliku naučiti više o tome kako su protekle godine pravljene sjajne medijske strategije

This article is also available in: English

WARC je objavio svoje 2019 Media Strategy Report, izvještaj koji baca svjetlo na ključne trendove i teme efikasnih medijskih strategija, na osnovu uvida iz pobjedničkih radova njihovih WARC Media Awards. Ključni uvidi prepoznati u najnovijem izvještaju su:

Maštovito provođenje kampanje u fazama može doprijeti i do neuhvatljivih dijelova publike

Pobjednici u kategoriji učinkovite integracije kanala na WARC Media Awards prošle godine pokazuju kako doći do neuhvatljivih publika putem maštovitih pristupa i korištenja prave kombinacije plaćenih, sopstvenih i zarađenih medija. Kampanja agencije Droga5 za turističku zajednicu Australije, „Dundee“, osvojila je Grand Prix, i usput pokazala kako se jedan masivan medijski momenat može uspješno iskoristiti i kako revolucionaran kreativni koncept, kombiniran sa orkestriranim pristupom cjelokupnom lijevku komunikacije, može biti ključ istinske učinkovitosti.

TV je fleksibilan kanal za uspješna partnerstva

TV se pokazao kao agilan kanal u kategoriji učinkovitih korištenja partnerstava i sponzorstva. Naime, u nastojanjima da se približi milenijalkama, Suzuki i agencija the7stars iz Londona stvorili su potpuno novi TV show kada nisu uspjeli pronaći adekvatan postojeći program sa kojim bi ušli u partnerstvo

Tehnologije mogu stvoriti prilike na novim kanalima

Tehnologija prodire na jedan potpuno novi teritorij, omogućujući brendovima da prenesu svoje jedinstvene poruke na jedinstvene načine. A kontekst ovdje igra ključnu ulogu. Pobjednik Grand Prixa, inicijativa Vijeća za nacionalnu sigurnost Prescribed to Death’ koju je osmislila agencija Energy BBDO koristila je 3D print kako bi na pilule ispisala lica stvarnih žrtava predoziranja opioidima. Potom su te pilule postavljene na ogroman memorijal čime se postigla nevjerovatna, dirljiva i jeziva umjetnička instalacija.

Podaci su ključ u podsticanju promjena u ponašanju

Mnogi od pobjednika u kategoriji učinkovitog korištenja podataka pokazali su kakvu odlučujuću ulogu igraju podaci u podsticanju pozitivnih promjena ponašanja. Rad okrunjen Grand Prixom, ‘Lifebuoy: The Adaptive Data Lighthouse’ agencije Mindshare Mumbai, koristio je algoritme pogonjene podacima kako bi promovirali higijenu ruku, i kako bi povećali prodaju u ruralnim dijelovima indije.

Primjerak izvještaja 2019 Media Strategy Report dostupan je ovdje, dok je cjelokupni izvještaj dostupan pretplatnicima WARC-a.