Lekcije izvučene iz pobjedničkih radova na WARC Awards 2018.

This article is also available in: English

WARC je objavio Izvještaj o učinkovitim strategijama 2018., u kojem se ističu ključni trendovi društvenih mreža s aspekta najuspješnijih marketinških kampanja na svijetu.

Lekcije su izvučene iz pobjedničkih kampanja u kategoriji Effective Social Strategy, a prepoznaju one faktore koji su imali značajnu ulogu, i koji povezuju strategije za društvene mreže sa poslovnim uspjehom.

Ljudskost potiče društveni uspjeh

Neke od kampanja s najboljim uspjehom pokazale su značajno povećanje prodaje zahvaljujući komunikaciji na duhovit ili emotivan način.

McDonald's je na primjer studentima u Kini učinio period ispita lakšim, danski supermarket Fleggaard stvorio je komični sadržaj koji se igrao sa snobizmom oko kupovine na granici zemlje, aviokompanija JetBlue potaknula je Amerikance da odu na odmor koristeći humor, a isto je učinio i farmaceutski brend Gas-X.

Sve četiri kampanje zabilježile su značajne prodajne skokove, dok je strategija McDonald'sa u Kini, koja je osvojila Grand Prix, zabilježila iznimno dobre rezultate. Prema studiji slučaja, ova kampanja je premašila KPI od 15% za ukupnu prodaju.

Ratnolikost formata videa za društvene mreže

Video je ključ za uspješne kampanje na društvenim mrežama, sa mnogobrojnim egzekucijama na više platformi, čime pruža veći opseg za konverzije.

Kampanja PlayStationa, Play Everything, koristila je video na više dodirnih tačaka, kako bi podizala svijest ali i sam broj pregleda kampanje. Britanski telekom operater BT izradio je 11 različitih pre-roll oglasa za YouTube, a francuska mineralna voda Hépar stvorila je deset videozapisa na temelju prijedloga publike.

Član žirija WARC nagrada Gerard Crichlow, direktor kulturne strategije u AMV BBDO, komentarisao je: „Video je bio sastavni dio mnogih najboljih društvenih kampanja na ovogodišnjim WARC nagradama. Efikasni brendovi odgovaraju na ponašanje savremene publike, koja se sve više upušta u interakcije sa brendovima po svojim uslovima, i na mjestima gdje oni žele.“

Zajednice od interesa

Mnogi od pobjedničkih brendova vješto su koristili društvene mreže kao alat povezivanja s određenim zajednicama.

Deterdžent OMO u vlasništvu Unilevera u UAE pomogao je roditeljima da promisle o svom pristupu odgoju djece, dok je Durexova kampanja fokusirana na PR aktivnosti u Indiji omogućila muškarcima da slobodnije kupuju kontraceptivna sredstva.

Član žirija Chris Herbert, direktor strategije u agenciji the7stars, ističe: „Dio učinkovite strategije za društvene mreže nije samo to da osigurava da kampanje predviđaju ono o čemu će razgovarati njihova publika, već ona i neprimjetno postaje dio razgovora”.

„Iako su se načini našeg međusobnog povezivanja promijenili, razlozi zbog kojih se povezujemo nisu. Poruke koje dijelimo na društvenim mrežama još uvijek su one koje nas zanimaju, one koje se slažu s našim uvjerenjima, ili ih preispituju.“

Ugrađena mogućnost otkrivanja

Godišnje nagrade donijele su i nekoliko kampanja koje su po svom samom dizajnu društvene, a koje su demonstrirale vrijednost ideje koja se može otkriti.

Članica žirija Kristen Fox, direktorica za društvene medije i digitalnu analitiku u Crispin Porter + Bogusky, komentarisala je: „Mogućnost otkrivanja je prezentacija vrijednosti koja je relevantna za potrošača, u vrijeme i na mjestu gdje je ona najrelevantnija za njih. Također treba biti predstavljena na najpristupačniji način.“

Addict'Aide organizacija pomogla je podići svijest o alkoholizmu uvjerljivom imitacijom uobičajenog Instagram računa, dok je @GeoStories kampanja Komisije za geološko istraživanje historije Kanade koristila naviku ljudi da objavljuju i označavaju slike mjesta koja posjećuju.

Kristen Fox je dodala: „Čak i kada imate budžeta za potrošiti na medije, teško je utvrditi gdje ga trebate uložiti. Ove egzekucije su preotele naslovnice vijesti, kako bi lansirale sadržaj i omogućile stvarno otkrivanje poruke.“

Sažetak WARC-ovog izvještaja možete pronaći na ovome linku.