MediaCom zauzeo top poziciju na listi mreža u WARC Media 100 izvještaju, WPP je top holding kompanija, Gillete je #1 brend, a top oglašivač je P&G

This article is also available in: English

WARC je objavio rezultate WARC Media 100 izvještaja, neovisne godišnje ocjene najnagrađivanijih svjetskih kampanja i kompanija kada su u pitanju kreativnost i inovativnost u korištenju medija.

Ovaj izvještaj je nasljednik Gunn Media 100 izvještaja, a sastavljen je praćenjem učinka kampanja, brendova i agencija na najvažnijim oglašivačkim medijskim natjecanjima širom svijeta.

Kampanja dezodoransa Gillette ‘I Don't Roll On Shabbos’, agencije MediaCom Connections Tel Aviv, najnagrađivanija je kampanja 2018. Koristeći multimedijalni pristup, biblijske tekstove i bitku sinagoga kako bi privukli ortodoksnu židovsku zajednicu u Izraelu, udio Gillette-a među ovom populacijom porastao je s 3% na 15%, a svijest o brendu skočila je sa 15% na 55%.

Uspjeh Gilletteove najbolje rangirane kampanje pridonio je ulasku MediaCom Connections Tel Aviv u top 50 agencija po prvi put, i to ravno na prvo mjesto. Agencija je naime bila odgovorna za nagrađivane radove na brendovima Gillette, Pantene, Always i Fairy u Izraelu, s pobjedama na više festivala.

MediaCom je zadržao svoju poziciju na vrhu ljestvice medijskih mreža, sa nekoliko agencija u top deset. Ukupno 16 MediaCom kampanja svrstalo se među prvih 100, uključujući tri u prvih deset.

Prva tri mjesta na ljestvici holding kompanija ostaju nepromijenjena od prošle godine. WPP i dalje zauzima prvo mjesto, značajno ispred Omnicoma na drugom i Interpublic Group na trećem mjestu.

Gillette je skočio s 9 na 1 poziciju top brendova, s dvije kampanje u prvih deset, dok su na listi top oglašivača prošlogodišnji prvi i drugi zamijenili mjesta, pa se Procter & Gamble našao na vrhu ljestvice sa radovima za pet brendova u top 100 i ukupno deset u cijelom poretku. Unilever slijedi na drugom mjestu sa četiri brenda u prvih 100 i manjim pobjedama za još 18 brendova u punom poretku.

Prve tri zemlje ostaju nepromijenjene u odnosu na prethodne dvije godine. SAD su na vrhu ljestvice, a slijede ih Velika Britanija i Australija.

Cjelokupne ljestvice za medijsku kreativnost i inovativnost, među kojima su top 100 kampanja, top 50 agencija, mreža, brendova, oglašivača, zemalja i holding kompanija, možete pronaći ovdje. Primjerak WARC Media 100 može se pronaći ovdje.

Top kampanje I kompanije u WARC Media 100 izvještaju su: