Od ponedjeljka, 17. oktobra 2011, Delo, najtiražniji slovenski dnevni list, izgleda drugačije. Promocijom u Ljubljanskoj Narodnoj galeriji, gdje su se, u predvečerje izlaska grafički redizjaniranog i sadržajno osvježenog lista, okupili brojni predstavnici javnog života, kako bi prvi dobili vruće novine, počelo se pisati još jedno važno poglavlje u istoriji tog medija s tradicijom dužom od 50 godina.

Autor novog izgleda Dela je Hans Peter Janisch, dizajner strasno posvećen konceptu vizuelnog novinarstva, o kojem kaže da je umjetnost predstavljanja informacija vrlo domišljata.

“Pripovjedanje priča ne bismo smjeli odvajati od dizajna. Jedno je povezano s drugim samim tim što priču možemo pripovjedati na više različitih načina. Pitanje je slično onom o kokoški i jajetu: šta je bilo prvo? Ako imamo dobru priču, mora je pratiti odgovarajući dizajn bez obzira na to gdje će biti objavljena.

U profesiji vizuelnog novinara, kojoj sam posvećen, pripovjedanje priča je veoma važno. Moramo izabrati put koji nas vodi do cilja. To može biti štampa, slika ili infografička prezentacija. Danas biramo između štamparske, web ili mobilne platforme. Zato ne smijemo odvajati priču i dizajn po tome šta je važnije. Dobar dizajn bez priče, koja ga prati, neće se prodavati, osim u umjetničkim knjigama. Tako će i odlična priča biti još uspješnija, ako je bude pratio primjereni dizajn zbog kojeg će izgledati privlačnijom. 

Pripovjedanje priča i dizjan su, zapravo, dva dijela skladne cjeline,” kaže Janisch.

Hans Petera Janischa, oni koji dobro poznaju njegov rad, opisuju kao čovjeka koji je sposoban časopis učiniti čitljivijim, na šta on odgovara:

“Uloga dizajnera časopisa jeste, prije svega, da pomogne časopisu da ide putem promjena. To su ideje za atraktivnijim časopisom. Vodilja u novo medijsko doba. Sve to, naravno, uključuje bolju čitljivost, preglednost, drugačiji pristup izboru fotografija, drugačiju strukturu časopisa i upute za promijenjenu čitljivost.”

 

(novi izgled novina možete vidjeti sa desne strane ovog članka, pod naslovom ‘Fotografije’)