Ali Publicis nije jedina holding grupa koja bilježi pad vrijednosti dionica

This article is also available in: English

Izvor: Campaign

Publicis Groupe je zabilježio značajan pad vrijednosti dionica nakon što je kompanija upozorila na lošije rezultate od očekivanih u svome tradicionalnom oglašivačkom poslovanju, što je problem koji je također oborio cijene dionica rivala poput WPP-a, Interpublica i Omnicoma.

Dionice Publicisa pale su za 12%, sa 55 na 48,50 eura, dok je glavni izvršni direktor holding grupe Arthur Sadoun priznao da je kvartalni rast usporio s 2,2% u trećem kvartalu na 0,5% u posljednjem kvartalu 2018. godine.

Za usporedbu, cijena dionica WPP-a pala je za 6%, dok su cijene dionica Interpublica i Omnicoma pale za oko 5%.

Publicis je u danas (07.02.2019.) predstavio rezultate četvrtog tromjesečja, pri čemu je Sadoun izjavio kako je Publicis bio “na dobrom putu” tokom ovog kvartala, sve dok neki veliki klijenti iz FMCG polja nisu umanjili ulaganja za oko 150 mililona eura u odnosu na ono što je ova kompanija planirala, piše Campaign.

„Utjecaj ovog osipanja budžeta na tradicionalno oglašavanje bio je jači od očekivanog“, rekao je on, objašnjavajući kako je za sve uglavnom kriva „šačica američkih klijenata“.

Sadoun je također upozorio da očekuju nezgodan početak 2019. godine, budući da će se isti trend nastaviti i u prvom kvartalu ove godine, što ne čudi jer FMCG predstavlja četvrtinu prihoda ove grupe, a tradicionalno oglašavanje predstavlja oko 35% njihovog poslovanja.

Da nije sve tako crno, Sadoun je ukazao na rast kod klijenata iz industrije finansijskih usluga. Iako su i oni rezali tradicionalne agencijske usluge istom stopom kao i FMCG, povećali su ukupnu potrošnju kupovinom drugih usluga digitalne transformacije od Publicisa, rekao je on.

Ali također je i upozorio: „Rasipanje budžeta na strani klijenata nas obvezuje da budemo drastičniji u smislu naših cijena.“

Paul Richards, direktor istraživanja u Dowgate Capital Stockbrokers u Londonu, procjenio je čitavu situaciju: „Pad dionica Publicisa od 12% znači da tržište nije zabrinuto samo zbog jednog određenog područja [poslovanja], već tradicionalnog agencijskog modela općenito. Pad vrijednosti i kod WPP-a, IPG-a i Omnicoma znači da investitori rade ‘read-across’. To pokazuje da ovo nije samo problem za Publicis, nego za sve tradicionalne agencije. Svijet se mijenja a velike globalne kompanije se sa teškoćama prilagođavaju [tim promjenama].“