Dario Novalić: Bilo bi dobro da VTK pokuša stupiti u kontakt s medijima u BiH i da s njima vide koji je to pravi način da domaći privrednici oglase svoje proizvode u BiH, ali i inozemstvu

This article is also available in: English

Izvor: Klix.ba

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK), institucija koja bi trebala zastupati i promovisati privredne interese u zemlji, prošle sedmice organizirala je radionice promovirajući oglašavanje na Googleu i Facebooku, kompanijama koje ne plaćaju nikakve poreze niti su registrovane u Bosni i Hercegovini.

Vanjskotrgovinska komora BiH već treću godinu zaredom organizira seminare o temi Facebook i Google marketinga. Radionice u okviru teme “Digitalni marketing u biznisu” organiziraju se ove godine u saradnji s firmom Lilium Digital Communication.

Radionica Google marketing održana je 5. februara, a radionica Facebook marketing 8. februara, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu. Učesnici radionica izdvojili su 100 ili 180 KM (za obje radionice) kako bi ih VTK naučila kako da svoj novac potroše na Googleu i Facebooku.

Google i Facebook nemaju registrovane firme u BiH i ne plaćaju nikakav porez

Google i Facebook nemaju registrovane firme u Bosni i Hercegovini, a samim tim za prodaju oglasnog prostora na području BiH ne plaćaju nikakav porez državi. Prema određenim procjenama Bosna i Hercegovina je dosad na taj način oštećena za više miliona konvertibilnih maraka. Druge države, koje su svjesne ovog problema, kroz razne nagodbe naplatile su ovim kompanijama milionske iznose jer svoju djelatnost obavljaju u jednoj državi, a poreze plaćaju drugoj. Tako je samo Google morao platiti Britancima 186 miliona dolara poreza 2016. godine.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koja bi trebala promovirati domaće kompanije, novinarima portal klix.ba je rečeno da su upoznati o činjenici da su Google i Facebook firme registrovane u Irskoj, gdje plaćaju poreze i posluju na prostoru cijele Evropske unije i van nje, ali ih to nije omelo da organizuju seminar domaćim firmama kako bi ih potaknuli da svoj novac za oglašavanje usmjere u ove strane kompanije bez predstavništva u BiH.

“Svaka država zadržava pravo da određuje poreze, akcize, kazne i sve druge redovne prihode te države. Smatramo da svi u BiH koji se bave prometom usluga i proizvodnjom dobara trebaju i moraju plaćati zakonom predviđene poreze i druge obaveze”, istakla je Šejla Delić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Međutim, Delić cijelu situaciju vidi tako da Vanjskotrgovinska komora BiH ne promovira oglašavanje na Facebooku i Googleu, kao ni na drugim kanalima za oglašavanje. Ona tvrdi da se radi samo o edukaciji.

Facebook i Google nisu jedini “digitalni marketing”

Mario Grgurević, direktor jedne od bh. agencija za zakup medijskog oglašavanja Reach, kazao je kako je iznenađen što je Vanjskotrgovinska komora BiH pod pojmom “digitalnog marketinga” selektivno odlučila promovirati oglašavanje isključivo na Facebooku i Googleu, isključivši sve druge internet medije i servise.

“Bilo bi logičnije, ako su već željeli promovirati digitalni marketing, da su barem promovirali cijelu industriju digitalnog oglašavanja – internet portale i servise te Google i Facebook zajedno”, kazao je Grgurević za Klix.ba.

Grgurević tvrdi da oglašavanje na Googleu nije neefikasno, naprotiv, rezultati govore u prilog činjenici da aktivacija kroz sve kanale, u zavisnosti od ciljne grupe, daje najbolje rezultate, ali smatra da ozbiljna online kampanja zahtijeva kvalitetan media mix, što pored društvenih mreža, uključuje i lokalne internet medije i servise.

“Poznato je da su za doseg ciljne skupine neophodni premium oglasi na najposjećenijim internet medijima, te da su Google i Facebook izvršna podrška online kampanjama. Nadam se da će VTK uvidjeti svoju grešku i sljedeće godine, ukoliko i bude održavala ovakve seminare, obuhvatiti kompletan segment digitalnog oglašavanja budući da je edukacija na lokalnom nivou neophodna”, kategoričan je Grgurević.

Potpredsjednik VTK Bruno Bojić smatra da komora ne treba podržavati kompanije koje ne plaćaju porez u BiH
Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kazao je da smatra da VTK BiH ne bi trebala podržavati kompanije koje ne plaćaju porez u BiH, ali je istakao da ni predstavnici medija nikada nisu iskazali interes da naprave grupaciju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

“Ja svake godine pozovem medijske kuće iz BiH na jedno zajedničko druženje i predlažem da se oformi grupacija, udruženje ili odbor medijskih kuća pri Vanjskotrgovinskoj komori, kako bismo na takav način rješavali svu problematiku koja koči poslovanje tih preduzeća. Ovo je dobar poziv da napravimo tu grupaciju i da predstavimo zajedničke interese pa naposljetku dovedemo i do realizacije”, kazao je Bojić za Klix.ba.

VTK BiH treba da razvija i pomaže domaće proizvođače

Glavni i odgovorni urednik magazina Start BiH i predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu BiH Dario Novalić smatra da je posao Vanjskotrgovinske komore BiH da, prije svega, razvija i pomaže domaće kompanije.

“To što već nekoliko godina uzastopno prave kurseve za oglašavanja putem Googlea i Facebooka, kompanija koje ne plaćaju porez i nemaju sjedište u BiH, mislim da je blago rečeno nefer. S druge strane mislim da bi bilo vrlo dobro da Vanjskotrgovinska komora BiH pokuša stupiti u kontakt s medijima u BiH, elektronskim i ostalim, i da možda s njima vide koji je to pravi način da domaći privrednici oglase svoje proizvode u BiH, ali i inozemstvu. Svi naši mediji imaju publiku i u BiH i inozemstvu”, kazao je Novalić za Klix.ba.

“Nažalost, u godini kada se borimo protiv lažnih vijesti na internetu upravo Google i Facebook su dijelom odgovorni za njihovo postojanje. Kao što je poznato, mediji koji objavljuju vijesti upitne istinosti najčešće putem Facebooka distribuiraju lažne vijesti koje postaju viralne, a finansiraju se samo od Google oglasa koji im omogućavaju opstanak, jer direktnih oglašivača nemaju”, kazao je Novalić.