BETC je producirao seriju radio oglasa za UNESCO, koje radio stanice mogu preuzeti i emitovati ukoliko žele podržati UNESCO u ovoj misiji

This article is also available in: English

Dok milioni ljudi širom svijeta budu gledali Olimpijske i Paraolimpijske igre u PyeongChangu ove godine, Svjetski dan radija, koji se obilježava 13. februara 2018., posvećen je temi “Radio i sport”. Za ovu prigodu generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay pozvala je medije širom svijeta da osiguraju pravičnije medijsko izvještavanje za sportašice, a dio ove poruke je i nova kampanja iz agencije BETC.

“Borba za ravnopravnost žena i muškaraca ključna je za naš rad”, izjavila je Azoulay, te je istakla: “Samo 4% sportskog sadržaja u medijima posvećeno je ženskom sportu.”

Stoga će UNESCO na ovaj dan pokrenuti kampanju podizanja svijesti kroz niz zanimljivih audiosnimaka za radio postaje širom svijeta, osvrćući se na razlike u medijskom izvještavanju o sportistima i sportiskinjama. Potaknuti raznovrsnim stvarnim sportskim trenucima, kreativna agencija BETC je producirala niz ovih snimaka koji su fokusirani na široko rasprostranjene stereotipe, kao i na izostanak priznanja za dostignuća žena u sportu, koje su one vise nego zaslužile. Ispod poslušajte jedan od snimaka.

“Ne mogu ni zamisliti da se cio život borite za nešto, samo da bi vas poslije objektivizirali, vrijeđali ili jednostavno ignorisali. Nije pošteno. Dugujemo svojim sportistkinjama bolju vidljivost u medijima,” rekao je David Martin Angelus, kreativni direktor agencije BETC.

Svi sadržaji dostupni su radio postajama i drugim medijima besplatno za emitiranje povodom Svjetskog dana radija. Svi audiozapisi mogu se naći na stranici World Radio Day, a dostupni su na engleskom, francuskom, arapskom, kineskom, ruskom i španskom jeziku.