Kamen spoticanja je, kako navode iz Google-a, nedostatak 'reciprociteta'

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

Google je povisio uloge u žučnom „ratu streamova“ koji vodi s Amazonom, te je kompanija najavila da njihova YouTube usluga više neće biti dostupna na Amazonovim platformama Fire TV ili Echo Show od 1. januara iduće godine.

Kako navode iz Google-a, problem je u „nedostatku reciprociteta“ s Amazonom, koji ne želi pružiti jednak pristup Google-ovim proizvodima i uslugama, što je izazvalo ovaj dramatični odgovor.

Objašnjavajući svoj potez, Google je izdao saopštenje u kojem kaže: „Pokušavali smo postići dogovor s Amazonom kako bismo korisnicima međusobno omogućili pristup proizvodima i uslugama obje strane. Ali Amazon ne nudi Google-ove proizvode kao što je Chromecast i Google Home, ne želi učiniti Prime Video dostupnim korisnicima usluge Google Cast, a prošli je mjesec prestao prodavati nekih od najnovijih proizvoda Nest-a.“

„Imajući u vidu ovaj nedostatak reciprociteta, mi više nećemo podržavati YouTube na Echo Show i FireTV platformama. Nadamo se da ćemo uskoro doći do sporazuma i riješiti ova pitanja,“ dodali su iz Google-a.

Glasnogovornica Amazona odgovorila je na ove kritike tvrdnjom da njihova kompanija nije uradila ništa loše, dodajući: „Echo Show i Fire TV sada prikazuju standardno web sučelje YouTube.com i usmjeravaju korisnike izravno na postojeću web stranicu YouTubea. Google postavlja razočaravajući presedan selektivnim blokiranjem pristupa korisnika otvorenoj web stranici. Nadamo se da ćemo ovo riješiti s Google-om što je prije moguće.“

Nesuglasice između Google-a i Amazon-a posljednjih su mjeseci izašle na vidjelo, a bile su osobito jasne kada je YouTube u septembru već jednom nestao sa Amazon-ovog Echo Show uređaja, usljed tvrdnji da je YouTube kršio uslove pružanja usluge. YouTube se vratio na ovaj uređaj tek prošlog mjeseca.