Plastično zagađenje okeana predstavlja sve veću prijetnju po život u moru, što je upečatljivo i uznemirujuće ilustrirano novom kampanjom

This article is also available in: English

Obična plastična vrećica možda izgleda bezopasno, ali za neke može donijeti ekstremnu patnju – pa čak i smrt. Hiljade životinja u oceanima su u upravo takvoj opasnosti.

Prikazujući tu nesretnu istinu kroz snažne i uznemirujuće vizuale, Sea Shepherd, nevladina organizacija usmjerena na očuvanje morskih životinja, pokrenula je kampanju za podizanje svijesti o plastičnom zagađenju.

3D oglasi nastali su u saradnji sa agencijama Tribal Worldwide Sao Paulo i DDB Guatemala, a osnovna poruka kampanje je: „Plastika koju vi samo jednom upotrijebite, zauvijek muči oceane.“

Oglasi prikazuju različite morske životinje kao što su foke i kornjače u ekstremnoj agoniji nakon što dođu u kontakt s plastičnim otpadom od predmeta koji se koriste u svakodnevnim životima, i koji se uglavnom odbacuju bez posebne brige. 3D produkciju radio je Notan Studio.

U najnovijoj kampanji NVO Sea Shepherd plastika doslovce muči životinje 2

U najnovijoj kampanji NVO Sea Shepherd plastika doslovce muči životinje 1

Osim tiska i plakata, razvijeni su i vizuali za društvene medije i druge digitalne medije, a više informacija o negativnom utjecaju plastike u oceanima dostupno je na www.seashepherd.org.