Poznati brend Trussardi je poput mnogih velikih brendova uzeo učešće u održanju kulture i umjetnosti spajajući kulturu, dizajn i biznis u jedno

Fondacija Nicola Trussardi iza koje stoji ovaj brend predstavlja još jedan pozitivan primjer saradnje velikih brendova i savremenih umjetnika u cilju podsticaja i očuvanja savremene umjetnosti.

To je neprofitna ustanova osnovana sada već daleke 1996. godine, a u svrhu očuvanja i finansiranja kulturne baštine kao i finansiranja savremene umjetnosti.

U pitanju je nomadski muzej za produkciju i širenje savremene umjetnosti u raznim kontekstima i kroz najrazličitije kanale.

Beatrice Trussardi predsjednica je Fondacije od 1999. godine, a 2002. Massimiliano Gioni imenovan je za umjetničkog direktora. U januaru 2003., nakon godina izložbe u Palazzo Marino alla Scala, Fondazione Nicola Trussardi napušta ove prostorije kako bi savremenu umjetnost donijela direktno u grad, ulazeći u neistraženo i nepoznato područje, koje tek treba otkriti, izgrađeno od umjetnosti i kulture i nove mogućnosti razmjene.

Trussardi mecena savremene umjetnosti 2

Fondacija radi na stvaranju fleksibilnih, brzih i povremenih događaja. Umjetnost može gradu dati novi identitet, ulazeći u svakodnevni i javni život kako bi ih obogatila novim jezicima i novim iskustvima. Zahvaljujući izložbama koje pravi Fondazione Nicola Trussardi, građani i posjetitelji Milana mogu otkriti skrivene dragulje drevne arhitekture ponovno otvorene zahvaljujući energijama i vizijama suvremene umjetnosti.

Svojim programima, Fondacija ponovno otvara, obnavlja i stavlja u središte pozornosti i kolektivne imaginacije povijesne građevine u Milanu, kao što su Palazzo Litta, Palazzo Dugnani i Palazzo Citterio, pozivajući međunarodne umjetnike da stvore nova i ambiciozna djela.

Fondacija Nicola Trussardi je mehanizam za prijenos i širenje kulture: zahvaljujući fleksibilnom, brzom i inovativnom programiranju, uključujući uz to javnost u jezik današnje umjetnosti.

Izložbe Fondacije su zapravo uvijek besplatne i otvorene u dužem radnom vremenu kako bi se svima omogućilo da se upoznaju sa djelima umjetnika našeg vremena. Posljednjih godina, Fondazione Nicola Trussardi je aktivirala saradnju s drugim prestižnim međunarodnim institucijama kao što su Tate Modern u Londonu, Kunsthaus u Zürichu, Venecijansko bijenale te s gradskim i nacionalnim javnim institucijama.

Ove godine Fondazione Nicola Trussardi će u okviru milanskog Art Week-a postaviti instalaciju „A Friend“ savremenog umjetnika Ibrahima Mahamana iz Gane, koju je uredio Massimiliano Gioni. Instalacija će biti vidljiva tokom cijelog trajanja Design Weeka u Milanu od 2. do 14. aprila 2019. godine.

Trussardi mecena savremene umjetnosti 1