Žiri top kreativaca odabrao je oglas HBO-a i Bud Light-a „Joust“ kao najbolji oglas Super Bowl-a, dodjeljujući mu prestižni Super Clio

This article is also available in: English

Super Bowl je jedan od najprestižnijih sportskih događaja u svijetu oglašavanja, i pruža neke od najatraktivnijih reklamnih prostora, zbog čega nije iznenađujuće da oglašivači redovito razgrabe save raspoloživi inventar za ovu veliku tekmu.

Zbog svoje popularnosti na najnaprednijem tržištu svijeta, ovaj događaj je visoko cijenjen u u krugovima oglašivačkih nagrada, zbog čega su Clio nagrade uvele posebno priznanje posvećeno samo njemu – Super Clio.

Ove godine nagrada je dodijeljena oglasu koji su zajednički osmislili Droga5 i Wieden + Kennedy New York, a koji je emitiran tokom druge četvrtine nedjeljnog prijenosa.

Jednominutni spot prikazuje Bud viteza, koji se i ranije pojavio u Bud Light oglasu za Super Bowl 2018. Ovog puta, vitez je pobjeđen na viteškom turniru nakon čega se iznenada pojavljuje divovski lik iz serije Game of Thrones, Planina, koji vitezu iskopa oči. Moment nakon toga, na sceni se pojavljuje divovski zmaj koji pali sve pred sobom, a rezultat je savršen spoj humora i nasilja.

Prestižni žiri Clio Awards-a pohvalio je spot „Joust“ kao sjajan i duhovit primjer dobre izvedbe, sa izvanrednim specijalnim efektima. Činjenica da oglas povezuje ljubitelje piva i planetarno popularne serije GoT zasigurno je dodatno pomogla ovom oglasu da zauzme mjesto omiljenog spota ovogodišnjeg Super Bowl-a.