Sorrell je podvukao svoje uvjerenje u izdržljivost poslovnog modela agencijskih holding grupa, dodajući da je mnogo lakše pričati o prebacivanju oglašavanja ‘in-house’ nego to zaista učiniti

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

Sir Martin Sorrell je u utorak u New Yorku učestvovao na Digital Media Summitu, gdje je iznio neke ideje o tome što planira učiniti nakon neočekivanog odlaska iz WPP-a.

Njegov odlazak i planovi odnedavno su jedna od najzanimljivijih tema u globalnoj medijskoj industriji, pa ne čudi što su učesnike Summita zanimali Sorrellovi planovi za budućnost, na što je odgovorio: “Postoje dvije strane: jedna je geografija, a jedna je tehnologija. Dakle, ono što ja razmatram, i na što ću se fokusirati, su mogućnosti s tehnološkog gledišta, i mogućnosti s geografskog gledišta, a onda ću pokušati spojiti to dvoje,“ izvjestio je TheDrum.

Veteran oglašivačke industrije koji je izgradio WPP iz temelja, učinio ga najvećom holding grupacijom u oglašavanju na svijetu, i vodio ga 33 godine, također je dodao kako smatra da je uloga klasičnih agencija za oglašavanje posljednjih godina bila pod velikim pritiskom. Ukazao je na politike „nultog budžeta“ među oglašivačima, sve češće prebacivanje oglašivačkih poslova in-house, te nove medijske kompanije i konsultantske kuće, što sve zajedno prijeti modelu posredničkog poslovanja.

Međutim, Sorrell je istaknuo svoje ranije izražene stavove o izdržljivosti poslovnog modela agencijskih holding grupa, dodajući da je mnogo lakše pričati o prebacivanju oglašavanja ‘in-house’ nego to zaista učiniti.

Prema Sorrellu, najveće svjetske korporacije, kao što su Procter & Gamble ili Unilever, sada žele veću agilnost od svojih agencija, i njihovu nesputanost ograničenjima ‘starih medija’.

Rekao je: “Oni žele rješenja koja su agilnija, osjetljivija, više orijentirana prema novim medijima, manje birokratska, i manje manje teška,“ te je dodao: „Na strani programatika i adresabilnog [TV-a], još uvijek smatram da će klijenti vrlo teško zadržati ljude, dobre ljude, i ažurirati tehnologije, za razliku od agencijskih holding grupa.“