Kompanija ima mnogo bolji rast prihoda od oglašavanja nego rast korisnika

This article is also available in: English

Source: Campaign

Snap Inc. je objavio svoj izvještaj poslovanja u drugom kvartalu 2018. godine, koji je pokazao sveukupno dobre poslovne rezultate, ali i razočaravajući rast korisnika koji nije ispunio očekivanja.

Matična kuća Snapchat platforme zabilježila je porast prihoda od oglašavanja za 44%, na 262 milijuna dolara u drugom tromjesečju 2018., u usporedbi s 182 milijuna dolara u drugom tromjesečju 2017. godine.

Njihov broj dnevnih aktivnih korisnika povećao se za 8%, na 188 miliona, u odnosu na prethodnu godinu, a prosječni prihod po korisniku porastao je za 34%, na 1,40 dolara po korisniku u svijetu. Usporedbe radi, prema najnovijim izvještajima iz Facebooka ta kompanija ima prosječni prihod po korisniku od 5,97 dolara širom svijeta.

Zbog razočaravajućeg rasta dnevnih aktivnih korisnika, koji nije ispunio očekivanja analitičara, nedugo nakon što je izvještaj objavljen Wall Street je degradirao dionice ove kompanije. Analitičari su naime očekivali 193 miliona dnevno aktivnih korisnika, a 188 miliona zapravo predstavlja pad od 2% u usporedbi s prvim tromjesečjem 2018. godine. Međutim, dionice kompanije brzo su se oporavile nakon što je princ Alwaleed bin Talal iz Kraljevine Saudijske Arabije najavio ulaganje od 250 miliona dolara za 2,3 posto udjela u kompaniji, što je rezultiralo skokom vrijednosti dionica od gotovo 13%.