Katastrofa se desila usred svojevrsnog rebrandinga za Samsung

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

Pio Schunker, Samsungov direktor globalnog brend marketinga za segment mobilnih uređaja, učestvovao je na Masters of Marketing konferenciji koju je američko udruženje oglašivača (ANA) organizovalo u Orlandu, gdje je govorio o ulozi koju je marketing odigrao u pomoći kompaniji da prevaziđe krizu sa Note 7 uređajima.

U septembru prošle godine, Samsung je morao povući 2,5 miliona svojih pametnih telefona Galaxy Note 7 samo nekoliko sedmica nakon što su otišli u prodaju, zbog toga što su uređaji bili skloni samozapaljenju. Samsung je na kraju prestao sa proizvodnjom Galaxy Note 7, i to nakon što su i zamjenski telefoni imali iste probleme. Kompanija iz Seula se tako suočila sa jednom od najvećih kriza u novijoj istoriji brenda, a internet je bio preplavljen zajedljivim šalama na račun brenda.

Tokom razgovora, Schunker je objasnio da je Samsung bio usred svojevrsnog rebrandinga kada je kriza došla. Kompanija je naime radila na tome da se otarasi krutog imidža koji je imala i to uz pomoć oglasa koji su humanizirali brend i povezali ga sa potrošačima na globalnom nivou. Kao primjere toga, naveo je oglase tokom olimpijade Rio 2016, u kojim su se pojavili ljubitelji sporta i sportisti iz cijeloga svijeta koji su pjevali himne drugih država.

Kako kaže Schunker, Samsung je počeo bilježiti znake uspjeha ovih osvježenih marketinških napora, ali sve se zaustavilo kada su počeli da se pojavljuju izvještaji o opasnim problemima sa Note 7 uređajima.

„Baš kada su stvari počele da idu u pravom smjeru, sve se okrenulo naopačke. Preko noći smo se suočili sa najvećim izazovom ikada: greška sa baterijom koja je prijetila da trajno ošteti poslovanje kompanije Samsung i njenu reputaciju,“ rekao je on.

Schunker je u nastavku branio način na koji se kompanija bavila ovom situacijom, navodeći da su počeli da iznova grade povjerenje kod potrošača kada su otkrili osnovni uzrok eksplozija na konferenciji za novinare u januaru, te kada su naveli „nove i poboljšane“ sigurnosne mjere kako bi spriječili buduće slične pojave.

„Postepeno, tokom narednih nekoliko mjeseci, vidjeli smo da povjerenje u kompaniju počinje da se oporavlja, a zatim i da se stabilizuje,“ rekao je.

Pri kreiranju marketinga za lansiranje Galaxy S8 uređaja, koje je došlo samo nekoliko mjeseci nakon krize sa Note 7, Schunker kaže da su „ulozi bili mnogo veći“ jer se brend morao „oporaviti i popraviti svu štetu koja se dogodila tokom prethodnih mjeseci.“

Kompanija je za lansiranje Galaxy S8 oređaja izbacila veliki broj oglasa, među kojima je bio i dirljivi spot sa pjesmom „Across the Universe“ te zabavni spot sa nojem koji uči da leti uz pomoć Samsungovog Gear VR uređaja. Schunker je rekao da su Samsungovi oglasi, koji su bili dio plana za obnovu brenda nakon krize, doprinijeli uspjehu prodaje modela Galaxy S8.

Schunker je takođe iskoristio priliku da pomene rani uspjeh nedavno lansiranog Note 8 uređaja, koji je prevazišao početna predviđanja već u prednarudžbama. Zaključujući svoje izlaganje, Schunker je publici napomenuo kako je nedavno objavljena Interbrandova lista „Najboljih globalnih brendova 2017“, na kojoj se Samsung našao na šestom mjestu sa vrijednošću brenda od 56,2 milijarde dolara, te da se tako popeo za jednu poziciju u odnosu na prethodnu godinu i ostvario rast vrijednosti brenda od devet posto.