Izvještaj magazina AdAge o najvećim svjetskim oglašivačima za 2017 pokazuje snažan rast ulaganja u Kini

This article is also available in: English

Izvor: AdAge

Prema najnovijem istraživanju američkog časopisa AdAge, 100 najvećih oglašivača na svijetu povećalo je svoja ulaganja u marketing za 3,4 posto u 2017. godini, na ukupnu sumu od 267 milijardi dolara. Ali pravi rast prema ovom izvještaju odvijao se u Kini, koja se sada može pohvaliti sa četiri najveća oglašivača na svijetu.

Oglašivačka i promotivna ulaganja kompanije Alibaba, najvećeg online trgovca na malo u Kini, povećala su se za 50 posto, na 1,3 milijarde dolara, što je najbrži rast u top 100 kompanija. Ulaganja internetskog giganta Tencent-a porasla su za 48 posto na 1,4 milijarde dolara, čime je kompanija druga na listi po rastu ulaganja. SAIC Motor, najveća auto-grupacija u Kini, povećala je ulaganja za skromnijih 4 posto, na ukupni iznos od 1,6 milijardi dolara. Yili Group, najveći proizvođač mliječnih proizvoda u zemlji, smanjio je svoja ulaganja, ali ukupna potrošnja ove četvorke je ipak porasla za 20 posto.

Ove kompanije su većinu svojih ulaganja usmjerile u domaće kinesko tržište, koje je sada drugo najveće svjetsko tržište oglašavanja. Ulaganja za oglase porasla su 8,7 posto u 2016. godini, a ove će godine porasti za 7,4 posto na 80,5 milijardi dolara, navodi se u novoj prognozi Publicis-ovog Zenith-a.

Amazon se našao na 11. mjestu među globalnim oglašivačima, s ulaganjima od 5 milijardi dolara, a ispod njega našle su se kompanije kao što su Ford Motor, Coca-Cola i McDonald's.

Na rang listi je još deset kompanija ove vrste, a neke od njih su Tencent, Alibaba i Rakuten, a one su u prosjeku protekle godine povećale ulaganja za 25,8 posto. Zajedničko ulaganje preostalih 90 sa liste povećalo se za 1,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupno 65 kompanija na listi zabilježilo je rast ulaganja u oglašavanje, a ne iznenađuje da na ovoj listi nabrže rastućih ulaganja u oglašavanje dominiraju kompanije fokusirane na internet.

Procter & Gamble zadržao je svoje prvo mjesto najvelikodušnijeg oglašivača, sa ukupnih 10,5 milijardi dolara utrošenih na oglašavanje i druge marketinške aktivnosti. Samsung Electronics iz Južne Koreje zauzeo je drugo mjesto s ulaganjima od 9,9 milijardi dolara u 2016. godini. Švicarska kompanija Nestlé na trećem je mjestu sa procijenjenih 9,2 milijarde dolara ulaganja u oglašavanje globalno.

Automobilska industrija bila je najjača kategorija na ovoj listi najvećih svjetskih oglašivača, te je 17 kompanija iz ove industrije uložilo 51 milijardu dolara. Osobna njega i proizvodi za dom bili su tik iza, te je 13 oglašivača ove kategorije uložilo 48 milijardi dolara.

Na top 100 listi najvećih oglašivača nalazi se 46 kompanija sa sjedištem u Sjevernoj Americi (45 u SAD-u plus telekomunikacijska kompanija América Móvil iz Meksika), 31 u Evropi i 23 u Aziji.

Raste ulaganje najvećih svjetskih oglašivača

Pet najbrže rastućih oglašivačkih ulaganja su u kompanijama koje su dominantno okrenute internetu, a predvodi ih Alibaba.

Raste ulaganje najvećih svjetskih oglašivača 1

World's Largest Advertisers temelji se na procjenama platforme Ad Age Datacenter i izvještajima samih kompanija. Ovaj izvještaj obuhvaća ukupnu potrošnju na oglašavanje i predstavlja sveobuhvatnu procjenu koja uključuje sve, od televizijskog oglašavanja i oglašavanja u trgovini, do društvenih medija i mobilnih uređaja. Cijelokupni izvještaj dostupno je isključivo pretplatnicima Ad Age Datacentra.