Diferencijacija i ljubav kao ključ poslovnog uspjeha

This article is also available in: English

U četvrtak 29. studenog održan je 49. Business Café u Zagrebu. Tema eventa bila je Presudan utjecaj marketinga na uspjeh. Ovaj puta Kristina Ercegović (osnivačica ovih poduzetničkih druženja) imala je pune ruke posla jer je gostovalo čak 10-tak gostiju.

Prva gošća bila je Ana Šerić, umjetnica, poduzetnica te majka troje djece. Ana je vlasnica brenda BITE ART, začetnica projekta jestive umjetnosti. Radi se o paprenjacima na kojima su nacrtana mala umjetnička djela. Nakon što se paprenjaci konzumiraju od pakiranja nastane zgodan okvir sa slikama i informacijama o umjetnicima  i cijelom projektu. BITE ART je nastavak umjetničko-izložbenog djelovanja Ane Šerić, a cilj je promocija domaće umjetnosti široj javnosti. U formi proizvoda, BITE ART funkcionira kao idealni poslovni ili diplomatski poklon, suvenir, a može poslužiti i u dekorativne svrhe privatnih interijera. Želja joj je razvijati dalje slične ovakve proizvode za hotele kao posebne suvenire za uspomenu s putovanja.

Muški dvojac Ivan Voras i Saša Tenodi autori su popularnog podcasta Surove strasti. Smatraju da je za uspjeh važna diferencijacija i konzistencija.  U svoju radijsku internet emisiju pozivaju ljude koji se ističu svojom strašću prema nekom pozivu, poslu, hobiju. Dosad su intervjuirali 75 osoba, a zajednička stvar im je ta diferencijacija kroz njihovu strast. Saša je svojim djelovanjem pokazao i smatra da je neuspjeh sastavi dio uspjeha.

Iz Dubrovnika je gostovala sve poznatija pravnica Viktorija Knežević koja je nedavno pokrenula portal ocijenime.hr, na kojem se javno mogu ocjenjivati državni službenici. Dosad su pokrili 21 hrvatski grad, a ideja je daljnja nadogradnja i širenje baze te pokrivanje svih županija. Za svoj projekt prikuplja novac putem indiegogo ili putem njihovog žiro računa. Dosad je prikupljeno 25.000 kn, a potrebno im je 75.000 kn. Dio prihoda od ulaznica s ovog eventa doniran je za projekt.

Elena Cvjetković, stručnjakinja za nišne parfeme i međunarodno poznata blogerica, otkrila je posjetiocima tajnu svog uspjeha. Smatra da nije sve u strasti već u ljubavi prema onom čim se bavite. Strast dođe i prođe, a ljubav ostaje. Također je mišljenja da se treba baviti stvarima koje su drugačije, nove. Osobno se bavila marketingom, kad mnogi nisu ni znali što to znači, zatim coachingom, a danas nišnim parfemima za koje mnogi ne znaju što su. Drži da je najbolja promocija word of mouth (temeljem preporuke).

Na samom kraju eventa Damir Januzović, stručnjak za web prodaju  i internet marketing objasnio je kako prodaje proizvode za koje bi mnogi rekli da je to nemoguće prodati. Smatra da je važno biti autentičan. Po njemu to je ključ prodaje. Smatra da e mail marketing nije mrtav, ali ga treba znati kvalitetno i pametno raditi.

Event je održan u Hotelu Acadamia na Kaptolu pred 200-tinjak oduševljenih poduzetnika, a Kristina Ercegović iskoristila je priliku najaviti jubilarni 50. event koji će se održati 24. siječnja 2019., a pozvat će goste koji su u prethodnih osam godina ostavili najbolji dojam publiku na nekom od Business Cafea održanih u cijeloj regiji. Podsjetimo radi se o sedam zemalja regije: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Crna Gora, Austrija, Slovenija.

Preostali Business Cafe eventi do kraja ove osme godine održavanja bit će 6.12. u Sarajevu, 12.12. u Ljubljani, te 13.12. u Skoplju.

Više o projektu na www.businesscafe.info