Epica Awards ulazi u partnerstvo sa legendarnim Lürzer’s Arhivom kako bi slavili umjetnost fotografije

Epica Awards unosi novine u svoju kategoriju fotografija udruživanjem snaga sa Lürzer Arhivom, kreativnim resursom za advertising stručnjake širom svijeta.

Iako je Lürzer-ov izdavač i glavni urednik Michael Weinzettl već dugo član novinarskog žirija Epica nagrada, ovo novo partnerstvo će iskoristiti njegovo nepogrešivo oko za sjajne fotografije, ali će i podići ugled kategorije fotografije unutar Epica nagrada.

Weinzettl će biti taj koji će dobitniku ili dobitnici uručiti Zlatnu nagradu na Epica Awards ceremoniji koja će se održati u Berlinu 19. novembra. Pored toga, pobjednički rad će biti predstavljen na web stranici Lürzer Arhiva – ali i u novom broju publikacije „200 Best Ad Photographers Worldwide“ (200 najboljih svjetskih fotografa u oglašavanju) koju Arhiv izdaje svake dvije godine. Kategorija je otvorena za sve fotografije koje se tiču oglašavanja. Agencije i fotografi su pozvani da prijave svoje radove.

Nezavisni fotografi neće morati da plate kotizaciju od € 200, i platit će samo 100 € po fotografiji (za razliku od regularne agencijske naknade od 290 € po fotografiji).

Weinzettl je prokomentarisao: „Kategorija fotografije Epica nagrada je uvijek bila moja posebna miljenica, još od mojih početaka u Epica žiriju prije nekih 20 godina. Radovi koji se prijavljuju u ovu kategoriju su tokom godina postali neka vrsta mješavine. Lürzer Arhiva će osigurati da su radovi koji će biti ocjenjivani dostojni ove kategorije. Veoma se radujem ovoj saradnji između Epica nagrada i nas“.

Direktor Epica nagrada Mark Tungate je dodao: „Advertising fotografija je uvijek bila jedna od najpopularnijih kategorija među našim žirijem, ali smo željeli da povećamo njen profil u konkurenciji i da naglasimo činjenicu da je smatramo jedinstvenim oblikom umjetnosti.“

Dobtinici zlatnih, srebrenih i bronzanih Lürzer’s Archive/Epica Photography Award nagrada, skupa sa ostalim prijavama sa visokim ocjenama, također će biti predstavljeni u godišnjem izdanju Epica Book.