Ikea bi mogla biti izuzetno popularno odredište za narednu Noć vještica

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

HBO-ova serija Game of Thrones jedan je od najspektakularnijih i najostvarenijih fikcijskih svjetova koji su ikada prikazani na TV ekranima. Ipak, i njihovi kostimografi koriste doskočice kako bi svijet učinili interesantnijim, pa se tako početkom sedmice saznalo da koriste Ikea prostirke od vještačkog krzna kao ogrtače i kape svojih glumaca. Ne treba napominjati da se švedska kompanija rado nadovezala na vijest.

U seriji, sjevernjaci iz Noćne straže, pod vođstvom zapovjednika i kralja sjevera Jona Snowa, nose životinjska krzna kako bi se zaštitili od mraza kada dođe famozna zima. Ali umjesto da ih obuku u prava krzna, kostimografi su odlučili da posjete Ikeu i iskoriste njihove prostirke od lažnog krzna koje je odobrila čak i Peta.

Nakon što su čuli ovu vijest u Ikei, brzo su nabacili par prostirki na osoblje, i odradili sjajan marketinški štos u realnom vremenu i na organski način, pridružujući se pomami za novom sezonom serije Game of Thrones.

Aisha Furtado, PR menadžerica za Ikea UK and Ireland izjavila je za britanski časopis TheDrum da nisu bili svjesni da se Ikea prostirke koriste u seriji dok to nisu čuli u vijestima u ponedeljak. Jedan poziv njihovoj PR agenciji Hope & Glory kasnije, i štos je bio live na društvenim mrežama.

Upitana za buduće planove vezane za GoT, Furtado je rekla kako takvih trenutno nema, dodajući: „Super je što je Ikea dio ove teme, i super je vidjeti da ljudi dobro prihvataju naš odgovor“.