Napušteni vojni aerodrom na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine pružio je savršen ambijent za najnoviji spot za Peugeot 508

This article is also available in: English

Peugeot automobili oduvijek su bili sinonim za udobnost u vožnji, a brend je to želio zorno komunicirati u najnovijem spotu za novi Peugeot 508, za čije potrebe je jedan slavni skladatelj  zamijenio klavir sa automobilom, koji je „odsvirao“ najduži notni zapis na svijetu.

Kampanju je kreirala agencija BETC Paris, koja je pozvala poznatog skladatelja i pijanistu RIOPY-a, poznatog po svom radu na oskarovskim holivudskim produkcijama poput „The Danish Girl“ i „The shape of water“. Zajedno su se bacili na jedinstven izazov: sastaviti prvo klavirsko djelo napisano tako da ga interpretira automobil Peugeot 508, na najvećem notnom zapisu na svijetu.

Ali da bi se napisao najduži notni zapis potrebno vam je i veliko „platno“, a savršeno mjesto pronađeno je u napuštenoj zračnoj luci Željava na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tokom šest mjeseci rada s inženjerima, tehničarima i glazbenicima, proizvedeno je 190 nota, i 1.890m staze … I iupravo to je ono što je bilo potrebno da bi se proizveo ključni element ovog eksperimenta: uveličana replika notnog zapisa. I za RIOPY-a je stvaranje komada za novi Peugeot 508 bilo jedinstveno: „Kao glazbenik uvijek želim pomijerati granice. Drago mi je što sam uspio stvoriti komad koji se obraća direktno srcu, uz poštivanje brojnih ograničenja. To je potpuno novi način stvaranja glazbe.“ Pogledajte spot ispod.

Uz sistem laserskih senzora koji reaguju na varijacije u boji i obliku, povezanim sa MIDI jedinicom u automobilu, svaki pit kada vozilo pređe preko note, aktivira se odgovarajući zvuk iz originalne kompozicije. Prelazeći preko nota u pravom ritmu, novi Peugeot 508 uživo interpretira glazbu koju je napisao Riopy. Ispod pogledajte detalje sa snimanja:

Za višestruko nagrađivanog redatelja Johna S. Parka (produkcijska kuća QUAD), lokacija je bila očigledan izborr: „Sa kilometrima galerija izdubljenih u samoj planini, i pet pista, vojna baza u Željavi bila je lokacija iz snova za eksperiment kakav niko do sada nije pokušao.“