Mobilni marketing pravi važne korake ka budućnosti koju će materijalno i strateški oblikovati

This article is also available in: English

Izvor: AdAge

Ogromni potencijal mobilnog marketinga u 2017. ojačan je izvještajima kao što je ovaj: istraživačka kompanija BIA/Kelsey predviđa da će investicije u mobilno oglašavanje u SAD-u premašiti 40 milijardi USD – a industrija može očekivati da će ova brojka do 2020. godine premašiti 65 milijardi USD. U prošloj godini je ulaganje u mobilno oglašavanje pogonilo rast mobilnih uređaja koji su na putu da nadmaše ulaganje u desktop oglašavanje. U međuvremenu, pametni telefoni i tablet uređaji čine 51,3% ukupnog korištenja interneta. Do kraja godine, 75% potrošnje online sadržaja će biti na mobilnim uređajima, prognozirala je krajem prošle godine medijska agencija Zenith.

Brojevi poput ovih pričaju priču: za mobilni marketing, trenutak transformacije je na dohvat ruke.

Ova transformacija će donijeti sa sobom pet trendova koji će promijeniti način na koji brendovi i oglašivači rade jedni s drugima, sa tehnologijom i sa potrošačima.

1. Potrošači redefiniraju granice kupovine; produbljuju se mobilni marketing i brend partnerstva

Za mobilnog kupca, igra je sada potpuno otvorena, a konverzije će sve više predstavljati spektar kombinacija fizičkih trgovina, tradicionalne e-trgovine, web stranica i mobilnog. Potrošači će očekivati nastavak širenja pouzdanog in-store Wi-Fi pristupa, koji će im omogućiti da provjere dostupnost proizvoda, informacije o proizvodima, cijenama, ponudama i recenzijama preko pametnih telefona, ali oni će također očekivati i dostupnost informisanih prodajnih saradnika. Za mobilne oglašivače, ovaj pomak granica kupovine predstavlja posebnu priliku za inovacije, kojima će spojiti najbolje od fizičkog i digitalnog svijeta. Ključni izazov koji donosi ova transformacije, međutim, bit će simultana potreba za optimizacijom i operacionalizacijom ukupnog medijskog miksa za brendove. Rješavanje toga će ovisiti o tome koliko će industrija jačati partnerstva i intenzivirati svoje opredjeljenje za glatka, lokacijski informisana, i pozitivna brend iskustva … gdje god i kad god su u interakciji sa potrošačem.

2. Robne kuće i partneri za mobilni marketing će raditi na ‘Amazon efektu’

Kao što se vidi iz nedavne najave iz Amazon-a o otvaranju njihove prve Amazon Go prodavnice u Seattleu, Amazon Effect će se dodatno učvrstiti kao nova normalna stvar kako za trgovce tako i za marketere. S obzirom na izvještaje o tome šta Amazon Effect znači za brendove robnih kuća – to jest, oni će vjerovatno osjetiti najveći efekat kako se kretanje potrošača bude više selilo online, odvlačeći posjete fizičkim trgovinama – mobilni marketing će se morati okrenuti fizičkoj maloprodaji sa udvostručenim naporima. Kako maloprodaja bude provodila organizacijske strategije i strategije procesa usred ove promjene širom industrije, mobilni marketing će igrati sve primarniju ulogu u privlačenju prometa i prodaje za tradicionalne trgovce.

3. Programatik će se ubrzati: brendovi, tehnološke kompanije i marketing će nastaviti investirati

Kako se kupci sve više okreću „always-on“ načinu života, maloprodajni brendovi će preispitivati svoje tradicionalne prakse marketing-kalendara te će ih ažurirati u skladu s tim, istražujući kontinuirane programatične pristupe stvaranju pozitivne promjene potrošačkog ponašanja tokom vremena, umjesto epizodnih, sezonskih kampanja. Ovo je ključni razvoj s obzirom da se predviđa značajan rast programatika u 2017. godini. Imajući to u vidu, mobilni marketing može očekivati da će igrati sve važniju ulogu u popunjavanju praznina i rješavanju izazova koji se odnose na znanje o programatiku. Mnogo toga je na kocki. Od brendova se očekuje da na mobilni programatik ove godine potroše više od 20 milijardi USD.

4. Tehnologija osnažuje mjerenja, a jačaju i provjere

U 2017. godini, proizvođači će nastaviti akreditirati svoja softverska rješenja, a velike grupe industrije će i dalje tražiti nova rješenja (open-source i druga). Osim toga, mobilni marketing se sprema da zadovolji nadolazeći talas iskustava proširene i virtualne stvarnosti te IoT-a. A, s obzirom na iznova pobuđenu pažnju za beacon tehnologije, marketeri mogu očekivati da će ti uređaji ove godine zauzeti centralno mjesto u razgovorima.

5. Kreativa nove generacije, video će redefinisati mobilne interakcije

Novi načini pristupanja mobilnoj oglasnoj jedinici će donijeti fokus na ključne ideje, kao što su nenametljiva mobilna iskustva, dinamički animirani baneri, te isporuka oglasa koja se još više prilagođava lokacijama i aktivnostima potrošača. Predviđa se da će ulaganje u mobilne video oglase premašiti 6 milijardi USD do kraja 2017. godine, što znači da će 2017. godina biti odličan trenutak za mobilni marketing da ugrabi svoj dio medijskih budžeta.

Ponašanje potrošača će transformisati načine na koji industrija pristupa mobilnim iskustvima. I iza scene dolazi do strelovitog napretka tehnoloških temelja industrije, što od marketera zahtijeva da uče više, uče brže i da posežu dalje za svojim strategijama, taktikama i rezultatima. Mobilni marketing pravi važne korake ka budućnosti koju će materijalno i strateški oblikovati, definišući bit onoga što industrija može postići ne samo u ovoj 2017. godini, već i u godinama koje dolaze.