Koje su sjajne ideje i strategije iza nekih od najučinkovitijih kreativnih djela na svijetu?

This article is also available in: English

66. izdanje najvećeg i najutjecajnijeg festivala kreativnosti na svijetu, Cannes Lions 2019., održat će se od 17. do 21. juna/lipnja ove godine. Kao i svake godine, organizatori Cannes Lionsa žele ponuditi industriji najaktuelnije i najbitnije uvide, te pokriti teme koje zaista dotiču cjelokupnu industriju.

Ove godine su razgovarali sa više od 900 vodećih stručnjaka iz industrije koji su podijelili svoje brige, razmišljanja, uvide i vizije za budućnost kreativnih marketinških komunikacija, kako bi pomogli oblikovati ključne teme za Cannes Lions međunarodni festival kreativnosti.

Oslanjajući se na te uvide, slijedeće teme su definisane kao temelji ovogodišnjeg festivala:

Ovo će biti deset ključnih tema Cannes Lions festivala 2019.

Brendovi u kulturi

Nova norma je održavati relevantnost i emocionalnu povezanost u stvarnosti u kojoj „uhvaćeni“ potrošač više ne postoji. Umjesto toga, brendovi moraju stvoriti uvjerljive sadržaje u kojim će ljudi rado učestvovati, i autentično se ubaciti u popularnu kulturu. Lideri industrije će govoriti o presjecima i dodirnim tačkama u važnim trenucima ili događajima u kulturi, i pokretanju bitnih diskusija.

 • Kako brendovi mogu ući u društvene i kulturne razgovore i potaknuti aktivno sudjelovanje potrošača?
 • Šta možemo naučiti od brendova koji pronalaze kreativne načine za dopiranje do generacije koja presijeca fizičke veze i blokira oglase?
 • Kako možemo stvoriti agilne i pametne timove koji su sposobni proizvoditi sadržaj brzinom kulture?

Ovo će biti deset ključnih tema Cannes Lions festivala 2019. 7

Novi pristup storytellingu

Storytelling (pripovijedanje): bez sumnje je riječ koja se previše koristi, ali jeste temelj na kojem je industrija izgrađena i ima moć da mijenja živote. Kao i uvijek, na Cannes Lions festivalu, govornici svjetske klase, koji pišu i pripovijedaju priče na cijelom nizu platformi, podijelit će sa učesnicima kako oni svoju publiku tjeraju na smijeh ili plač.

 • Kako možemo iskoristiti nove inovativne platforme, koje pružaju veće uranjanje nego ikada prije, da se isporuče tradicionalne priče?
 • Koje su velike, odvažne priče bile uspješne na svim kanalima?
 • Šta možemo naučiti od umjetnika, kreativaca, pisaca, muzičara, i režisera koji kreiraju radove koji ostaju u našem pamćenju?

Ovo će biti deset ključnih tema Cannes Lions festivala 2019. 6

Dokazivanje vrijednosti kreativnosti

U svijetu big data i privlačnih tehnologija, festival će istražiti zašto su ‘velike ideje’ i dalje važne, i da li je efikasnost zapravo jednaka efektivnosti.

 • Da li je trenutna opsesija efikasnim marketingom zapravo ekvivalent „nadrilijekovima“, i kakav učinak ona ima na kreativne radove?
 • Kratkoročne aktivacije brendova vs. dugoročna izgradnja brendova: kako napraviti što veću učinak sa manjim budžetom?
 • Kako kreativnost može potaknuti istinsku konkurentsku prednost, i šta najkreativnije organizacije svijeta rade kako bi izgradile vjeru u vrijednost kreativnosti?

Ovo će biti deset ključnih tema Cannes Lions festivala 2019. 2

Prihvatanje inkluzivnosti, jednakosti i raznolikosti

Učesnici će čuti originalne i vjerodostojne perspektive šampiona raznolikosti o tome kako stvoriti inkluzivnu radnu atmosferu u kojoj kreativnost može napredovati. U razgovorima koji će pomjeriti stvari, predavači će istaknuti nove standarde za rad brendova koji promiču raznolikost i inkuzivnost, i koji istražuju šire koristi za kulturu i društvo (i brendove).

 • Kako izgleda istinski inkluzivan kreativni i menadžerski tim i kakav utjecaj to ima na kreativnost?
 • U kojoj mjeri nas nesvjesna pristranost sputava, i da li su agencije inherentno rasističke, homofobične, seksističke i diskriminatorske prema starijima?
 • Šta najkreativnije kompanije današnjice rade kako bi se suprotstavile sterotipima, i koliku su prednost postigle u smislu konkurentnosti, inovacija i prihoda?

Ovo će biti deset ključnih tema Cannes Lions festivala 2019. 4

Pripremanje kreativnih organizacija za budućnost

Festival će istražiti duboke strukturne promjene i kulturne pomake u brendiranom komunikacijskom okruženju – u agencijama i brendovima. Tradicionalne agencije moraju se prilagoditi ili izumrijeti, a postojeći brandovi moraju iznova osmisliti svoju cjelokupnu poslovnu i marketinšku strategiju kako bi se suprotstavili inovativnim D2C izazivačima.

 • Kako možemo izgraditi izvanredne kreativne sposobnosti, bez obzira na naš poslovni prostor? I gdje će se nalaziti najbolji talenti za dvije, pet ili deset godina?
 • Brže, bolje, jeftinije: u vremenu neizmjerne brzine i učinkovitosti, možemo li zaista imati sve troje?
 • Hoće li se kreativnost, sveti resurs agencija, prebaciti in-house, i hoće li u konačnici propasti?

Ovo će biti deset ključnih tema Cannes Lions festivala 2019. 10

Pobijediti u digitalnoj ekonomiji

Studije slučaja nekih od najvećih svjetskih brendova o tome kako održavaju relevantnost za kupce u svijetu mobilnih uređaja, u kojem dominira Amazon i kojim se upravlja glasom. Predavači će opisati način na koji brendovi mogu preživjeti i napredovati u eri beskrajnih digitalnih disrupcija, gdje se visoko personalizirana komunikacija i besprijekorna iskustva za klijente očekuju, a ne samo cijene.

 • Kako izgleda dobra digitalna transformacija i kako praktično možete razviti svoje poslovanje kako biste navigirali kroz stalne disrupcije?
 • Kako možemo koristiti podatke za predviđanje potreba kupaca unutar maloprodajnog i / ili offline okruženja i pružiti im ugodno iskustvo pomoću novih alata (prepoznavanje lica, glas, chatboti) kojima raspolažemo?
 • Možemo li stvoriti izravne puteve do potrošača u ovoj novoj ekonomiji kojom vladaju algoritmi? Ko to dobro radi i šta možemo naučiti od njih?

Ovo će biti deset ključnih tema Cannes Lions festivala 2019. 1

Kreativna strategija i kako doseći potrošača koji vas želi izbjeći

Postići raumijevanje za ideje koje stoje iza one „prave“ ideje. Učesnici će imati priliku čuti od stratega, psihologa, futurista i bihevioralnih ekonomista jedinstvene uvide u trendove i ponašanje potrošača. Oni će podijeliti uvide koji su promijenili način na koji razmišljamo o ciljanju, personalizaciji i dosegu.

 • Gdje podaci i analitika mogu informirati kampanje i dovesti do stvarnih otkrića?
 • Kako možemo napraviti smisleniji pristup kreativnosti koja može riješiti šire poslovne probleme i izazove brenda?
 • Koje su sjajne ideje i strategije iza nekih od najučinkovitijih kreativnih djela na svijetu?

Ovo će biti deset ključnih tema Cannes Lions festivala 2019. 5

Nova pravila o svrsi brenda

Učesnici će od vodećih mislilaca slušati o tome kako potaknuti svrsishodnu prisutnost brenda te će vidjeti neke od zadivljujućih radova koji inspiriraju pozitivne akcije i promjene u svijetu punom neizvjesnosti.

 • U polariziranom društvu, ima li aktivizam brenda svoju ulogu, i kako taj aktivizam možemo učiniti autentičnim i smislenim – bez negativnih posljedica?
 • Koliko je važna svrha brenda za milenijalce i buduće generacije, i kako gradimo brendove koji su inherentno utemeljeni na etičkim načelima?
 • Da li se previše fokusiramo na svrhu nauštrb dobrog, kreativnog marketinga koji donosi prodaju?

Ovo će biti deset ključnih tema Cannes Lions festivala 2019. 3

Stvaranje izvanrednih iskustava za potrošače

Učesnici će zaroniti u načine stvaranja dosljednosti na svim dodirnim tačkama, i osiguravanju bogatih potrošačkih putovanja u „Ja“ dobu. Korisničko iskustvo se čini kao panacea, ali može značiti različite stvari za različite ljude. U svojoj srži, riječ je o praktičnim i taktičkim načinima privlačenja lojalnosti i zadovoljstva korisnika u svakoj tački u kojoj vrše interakciju sa brendom.

 • Od slanja poruka kampanje preko digitalnih platformi, do aktivacija u samim trgovinama – kako možemo stvoriti jedinstvena iskustva tako da ne postoji razlika između mjesta gdje jedno putovanje završava, a drugo počinje?
 • Kakve mogućnosti imaju nove tehnologije poput glasovnih pretraga i 5G-a za budućnost korisničkog iskustva, i kako ih možemo iskoristiti na najbolji mogući način?
 • Sve se vrti oko egzekucije: kako možemo pretvoriti divne ideje u fenomenalna iskustva?

Ovo će biti deset ključnih tema Cannes Lions festivala 2019. 9

Povjerenje, etika i transparentnost

Ovo je pitanje koje tišti cijelu industriju. Moramo uložiti mnogo truda kako bismo obnovili povjerenje, koje je u posljednje vrijeme pretrpilo ozbiljne udarce. Moramo popraviti sistem kako bi kreirali dugotrajne i transparentne odnose. Kako se komunikacijski kanali, platforme i sadržaji nastavljaju širiti, predavači na festivalu će diskutovati o tome kako odgovorno animirati potrošače i pokrenuti smislenu razmjenu vrijednosti.

 • Šta možemo naučiti od novih brendova izazivača čiji je cijeli etos – od materijala, razvoja proizvoda, opskrbnog lanca i oglašavanja – postavljen na temeljima održivosti?
 • Personalizacija u doba privatnosti podataka … kako možemo ostati relevantni, ali ne i bombardirati cijeli svijet?
 • Evolucija svijeta influencera: hoće li javnost i dalje vjerovati influencerima nakon nedavnih kritika, i kakve će to posljedice imati?

Više o Cannes Lions festivalu saznajte ovdje.