Kompanija želi pomoći oglašivačima da odrede gdje na TV-u najbolje uložiti svoje budžete

This article is also available in: English

Izvor: AdAge

Kompanija Oracle se sprema za „agresivan“ ulazak u TV oglašavanje. Kako bi stimulirali nova partnerstva Data Cloud divizija ove kompanije se udružila sa kompanijom Simulmedia koja se bavi linearnim TV podacima. Oracle se nada da će ovim uparivanjem privući oglašivače, koji još uvijek troše velike novce na TV oglašavanje, da razmotre njihovu platformu i ponudu transakcijskih podataka vezanih za publiku, a koji se obično koriste za digitalno oglašavanje, prije planiranja zakupa TV medija.

„Ovo je naš prvi veliki korak u TV prostor“, rekao je Joe Kyriakoza, potpredsjednik i generalni direktor za poslove sa automobilskom industrijom u Oracle Data Cloud.

Na primjer, ako neki auto oglašivač želi koristiti ovo partnerstvo, mogu raditi sa Simulmediom kako bi ciljali kupce luksuznih SUV vozila. Ova kompanija, koja se bavi TV podacima, povezat će svoje podatke o gledaocima sa podacima kompanije Oracle o kupcima SUV-ova, koje ova firma dobiva kroz nekoliko partnerstva sa kompanijama koje se bave kartičnim plaćanjem, od istraživačke kompanije IHS Automotive i drugih izvora. Oracle također može ubaciti CRM podatke samog brenda i uključiti ih u Simulmedia sistem. Sve to pomaže marketerima da bolje odrede gdje na TV-u najbolje uložiti svoje budžete.

„Mi ovo posmatramo kao očigledan način da se poboljša efikasnost TV zakupa“, rekao je Kyriakoza.

Simulmedia kombinira navike gledanja TV-a potrošača sa transakcijskim podacima korištenja kreditnih kartica kako bi ciljala TV publiku na nivou domaćinstva, te direktno mjeri da li ti oglasi vode do stvarne kupovine. Kompanija posjeduje podatke na nivou domaćinstva za oko 20 miliona ljudi, koje dobiva od kablovskih kompanija i kompanija koje se bave set-top box uređajima kao što je TiVo. Njihova platforma međutim ne pristupa ličnim podacima.

Prošlog mjeseca, Simulmedia se povezala i sa rivalom Oracle-a, kompanijom LiveRamp u vlasništvu Acxiom-a, omogućavajući oglašivačima da lakše vezuju svoje TV oglašavanje sa online mjerenjima.

Iako partnerstvo sa LiveRamp-om naglašava korištenje first-party podataka, Kyriakoza kaže: „Prava vrijednost koju mi [Oracle] donosimo je tri biliona dolara u podacima o kupovinama.“ Oracle tvrdi da njihovi podaci o transakcijskim poslovima odražavaju 3 biliona USD u stvarnoj potrošnji.

Oracle se u septembru udružio sa Visom kako bi pretvorili transakcijske podatke ove kartične firme u publiku koja se može ciljati i alate za mjerenje kampanja za oglašivače. Kroz ovo partnerstvo, agregirani transakcijski podaci Vise povezani sa uključenim trgovcima, i lišeni ličnih podataka, usklađuju se sa Oracle ID-evima kako bi se gradili segmenti publike za ciljanje mobilnih i digitalnih oglasa, ili da se pomogne brendovima da mjere da li je izloženost oglasu zaista dovela do prodajne transakcije.