To je upozorenje na koje je ukazao Keith Weed, odlazeći CMO Unilevera i predsjednik Udruge za oglašavanje, tokom konferencije ISBA u Londonu

This article is also available in: English

U konkretnom slučaju, Weed je govorio o problemima na britanskom tržistu, gdje je razina povjerenja 2018. godine dosegla najnižu tačku s 25% potrošača koji imaju povjerenja u oglašavanje.

Za Weeda je to veliki problem i vjerovatno je da će se povećavati ukoliko se odmah ne odgovori na njega, a prema Weedu, stvorili su ga oni koji su definirali „7 smrtnih grijeha“ oglašavanja: sve slabiju kvalitetu; implikacije influencer marketinga; zabrinutost zbog korištenja osobnih podataka; oglasi brendova koji svojim plasmanom potencijalno finansiraju tamne online aktivnosti; lažne vijesti; višak personalizacije; kontinuirano bombardiranje kojem su potrošači izloženi.

Svi aspekti, dodao je on, utječu na percepciju koju ljudi imaju o oglašavanju, o čemu svjedoče podaci prikupljeni u Bijeloj knjizi AA pod naslovom „Arresting the decline of public trust in UK advertising“.

„Brend bez povjerenja (potrošača) samo je proizvod, a oglašavanje bez kredibiliteta je samo buka“, rekao je Weed, sugerišući niz akcija koje kompanije mogu odmah započeti: smanjiti prekomjernu frekvenciju i retargeting, pokazati najbolje prakse u zaštiti osobnih podataka, osigurati trajnu „izvrsnost“ Advertising Standard Authority, pokazati da oglašavanje može generirati pozitivne društvene promjene.

Predsjednik AA također je upozorio kako je postojala neka vrsta opijenosti podacima kao lijeku za sve: „sada moramo krenuti dalje od učenja kako graditi na podacima, ka onome što smo prije radili najbolje, sjajne oglašivačke kampanje“.