Ali oglašivači ipak moraju paziti da zadrže balans, i ne smiju si dopustiti da jednostavno odbace duže oglase

This article is also available in: English

Izvor: WARC

TV oglašivači počinju se sve više okretati oglasima kratkog formata, koji mogu biti jednako učinkoviti kao i tradicionalni spotovi od 30 sekundi po daleko nižoj cijeni, ali marketinški stručnjaci i brendovi moraju biti sigurni da postižu prave ciljeve i pravilno plasiraju svoje oglase, izvještava WARC.

Jim Berridge iz kompanije Phoenix MI, rekao je za WARC kako će kratki formati oglasa – definirani kao 5-7 sekundi – pružiti velike mogućnosti za marketere u sljedećih 12-18 mjeseci.

Studija koju je proveo Phoenix MI, koja je uključivala 100 kratkih TV oglasa koji su prikazani 38.000 odraslih Amerikanaca, usporedila je njihovu učinkovitost sa oglasima duže forme, te su utvrdili kako su ovi formati u mjerenjima kao što su memorabilnost oglasa, povezivanje s brendom i memorabilnost brenda, gotovo jednaki.

Berridge također dodaje: „iste karakteristike koje čine oglase od 15 ili 30 sekundi učinkovitim mogu se primjeniti i na kratke forme.“ Dakle, učinite stvari jednostavnim, usredotočenim i izbjegavajte preopterećenje informacijama.

I dok potrošači, koji su već navikli na kratke oglase online, naviknu da ih gledaju i na televiziji, očekuje se da će njihova snaga i moć nastaviti rasti.

Ali oglašivači trebaju zadržati u vidu ravnotežu, i moraju izbjegavati ishitrene korake kao što bi bilo jednostavno odbacivanje dužih oglasa i pivot na kraći format, upozorava Berridge.

„Jedan od glavnih izazova za marketere i brendove je samokontrola. Ne smiju staviti sve karte na kraće forme oglasa i zanemariti druge formata. Ono što industrija treba izbjegavati je još jedan scenarij App Storea, gdje bi marketinški stručnjaci požurili da prihvate koncept bez da zaista razmisle o onome što je zaista ispravno za njihov brend.“

Iako ispravno izveden oglas kratkog formata može biti učinkovit sam po sebi, ovakvi oglasi „imaju tendenciju da najbolje funkcionišu kada se prikazuju uz duže oglasima ili podržavaju šire marketinške kampanje“, navodi Berridge.

„Kao što su društveni mediji način da se pojača poruka brenda, to isto vrijedi i za oglase kratkog formata.“