Time će se društveni mediji izjednačiti sa print oglašavanjem

This article is also available in: English

Globalno ulaganje u oglašavanje na društvenim medijima će porasti za 72% između 2016. i 2019. godine, sa 29 milijardi USD na 50 milijardi USD, navodi se u izvještaju Advertising Expenditure Forecasts kompanije Zenith. Oglašavanje na društvenim mrežama će činiti 20% ukupnog internet oglašavanja u 2019. godini, u odnosu na 16% u 2016. Godini. Oglašavanje na društvenim medijima raste zaa 20% godišnje, te će do 2019. godine biti tek 1% manje nego novinsko oglašavanje (50.2 milijarde USD za društvene medije u odnosu na 50.7 milijardi USD za novine). Do 2020. godine društvene mreže će dostići “komotnu” prednost.

Platforme društvenih medija su imale koristi od brzog usvajanja mobilnih tehnologija, te su iskoristile taj zamajac da se usade u svakodnevni život svojih korisnika. Za mnoge korisnike, društveni mediji su u fokusu njihovog društvenog života, kao i njihov glavni izvor vijesti. Oglasi na društvenim medijima se neprimjetno uklapaju u news feedove, te su mnogo efikasniji od formata banera koji ima remeteći efekat, pogotovo na mobilnim uređajima.

Online video će prestići radio

Online video oglašavanje raste gotovo jednako brzo kao društvene mreže, uz 18% godišnje, a do 2019. će iznositi 35.4 milijarde USD na globalnom nivou, neznatno ispred iznosa koji će se trošiti na radijsko oglašavanje (35.0 milijardi USD). Online video također ima koristi od rasta mobilnih uređaja, kao i razvoja podatkovnih mobilnih veza velike brzine, te poboljšanja u polju ekrana prenosnih uređaja. Za brendove postaje uobičajeno da koriste online video kao dodatak za televizijsko oglašavanje, ali u većini slučajeva nema smisla koristiti ga kao zamjenu za TV oglašavanje. Čak i do 2019. godine, online video oglašavanje će vrijediti manje od petine (18%)  vrijednosti televizijskog oglašavanja.

Stabilan rast globalnog ulaganja u oglašavanje 2017. godine, uprkos političkim rizicima i četverogodišnjim poređenjima

Zenith prognozira da će globalno ulaganje u oglašavanje porasti za 4,4% u 2017. godini, što je ista stopi koja je procijenjena za 2016. U pitanju je snažan učinak, s obzirom da su neočekivani rezultati referenduma u Velikoj Britaniji o članstvu u EU i na predsjedničkim izborima u SAD-u povećali političku nesigurnost i rizike ograničenja međunarodne trgovine. 2017. godina se također suočava sa poređenjima sa kvadrijenalnom 2016. godinom, kada su ulaganja ojačana izborima u SAD-u, Olimpijskim igrama te Evropskim fudbalskim prvenstvom, što je kombinacija koja se dgađa svake četiri godine.

Nakon 2017. godine Zenith očekuje nastavljen stabilan rast ulaganja globalno, uz 4,4% u 2018. godini te 4,1% u 2019. godini. Globalni rast ulaganja u oglašavanje se pokazao izuzetno stabilnim od 2010. godine, uz stope godišnjeg rasta između 4% i 5%, obično na ili tek ispod stope rasta globalnog BDP-a. Prije finansijske krize, oglašavanje bi obično preuveličano odražavalo širu ekonomsku sliku, rastući brže u vrijeme ekspanzije i smanjujući se brže tokom recesije, sa čestim promjenama u godišnjim stopama rasta. U novije vrijeme, čini se da je globalno oglašivačko tržište ušlo u fazu stabilnijeg rasta.

Globalnom rastu doprinosi rast u Aziji i oporavak istočne Evrope

Iako je globalni rast ulaganja u oglašavanje bio stabilan, raspoređen je neravnomjerno u svijetu. Ulaganje u oglašavanje pada za 4,9% godišnje na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, zbog sukoba i niske cijene nafte, dok u Latinskoj Americi raste samo 1,7% godišnje jer Argentina, Brazil, Ekvador i Venezuela pate od recesije. Azija s druge strane predvodi rast. Rast u Kini je značajno usporio u posljednjih nekoliko godina, ali je i dalje 7,0% godišnje, a pošto se sada radi o drugom po veličini oglašivačkom tržištu u svijetu (samo SAD je ispred) to znači i mnogo dodatnog novca u oglašavanju svake godine. Zenith očekuje da će Kina doprinijeti sa 25% u rastu ulaganja u oglašavanje globalno između 2016. i 2019. Tu su i tri druga tržišta u Aziji – Indija, Indonezija i Filipini – gdje se očekuje rast ulaganja u oglašavanje u dvocifrenim stopama svake godine do 2019. U pitanju su značajna tržišta, u rasponu veličine od 3,5 milijardi USD u 2016. (Filipini) i 7.5 milijardi USD (Indija i Indonezija). Između njih, ova tri tržišta će doprinijeti 12% globalnog rasta u oglašavanju do 2019.

Oglašavanje u nekoliko tržišta u istočnoj Evropi – posebno Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji – patilo je zbog sukoba u Ukrajini; sankcija koje su zbog toga uvedene između Rusije, SAD i EU; i oštrog pada cijene nafte. Ulaganje u oglašavanje se smanjilo za 12% na ova tri tržišta u 2015. godini, ali su izbjegli kolaps, a ove godine su pokrenuli oporavak. Zenith prognozira rast od 8% na sva tri tržišta ove godine, nakon čega će uslijediti rast od 9% u 2017. Ova tržišta će doprinijeti 2% globalnom rastu ulaganja u oglašavanje između 2016. i 2019.

„Društveni mediji i online video pokreću nastavak rasta ulaganja u globalno oglašavanje, bez obzira na političke prijetnje ekonomiji“, rekao je Jonathan Barnard, šef prognoziranja u Zenith-u. „Samo četiri tržišta u Aziji će osigurati više od trećine globalnog rasta ulaganja u oglašavanje do 2019. godine, te će činiti protivtežu recesiji u Latinskoj Americi i na Bliskom istoku.“