Po prvi put, Plaktivat natječaj je osvojio rad koji je došao izvan Slovenije

This article is also available in: English

Naslovna: Matjaž Tavčar

U Sloveniji je održano deseto izdanje Plaktivat natječaja, uz neke rekordne brojke. Ovaj put, na natječaj je 123 sudionika prijavilo 223 rada. Od tih 123 sudionika, 53 su iz Slovenije, dok su ostalih 70 poslali svoje radove iz drugih zemalja, čime je projekt još jednom prešao granice lokalnog okruženja.

Dizajni su stizali iz Slovenije, Irana, Turske, Kine, Belgije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Finske, Indije, Italije, Portugala, Rumunije, Rusije, Srbije, Ukrajine, Nizozemske, Litvanije, Šri Lanke, Kolumbije, Kanade, Mađarske, Velike Britanije, Indonezije i Sjedinjenih Američkih Država.

Stručni žiri je odabrao poster naslovljen „Deep into the book“ („Zaron u knjigu“) autora Ata Mohammedi iz Irana, čime je ovo prvi Plaktivat natječaj na kojem je pobijedio rad prijavljen izvan Slovenije.

Predsjednik stručnog žirija, Robert Bohinec, komentirao je izbor pobjednika: „Nagrađeni rad nas nenametljivo i konstruktivno uvodi u temu natjecanja. Prilično nalik na dobru knjigu, ovaj rad uspijeva u tome tako što pobuđuje maštu čitaoca, ili gledaoca. Budući da je jedan od najvažnijih parametara modernog oglašavanja aktuelnost, ovaj rad nas nadahnjuje da spakujemo barem jednu dobru knjigu za svoj ljetni odmor uz more ili u planinama. Knjiga će pročistiti i osvježiti naš um bolje i od morskih dubina i od grandioznih šuma.“

Od 29. juna pobjednički poster je predstavljen na gradskim posterima TAM-TAM širom Slovenije, dok se svi prijavljeni radovi mogu pogledati na Facebook stranici TAM-TAM-a.

Odabran je pobjednik desetog Plaktivat natječaja

Lider projekta Tomaž Drozg je opisao ovogodišnji Plaktivat: „Prerasli smo naše lokalno okruženje; suočavamo se s novim izazovima. Deseti Plaktivat natječaj pod sloganom ‘Neka vas knjige zanesu’ samo je potvrdio naš međunarodni status, a dobitni plakat koji dolazi iz Irana je šlag na vrhu.“

Najbolji je poster odabrao stručni panel koji su činili: Robert BohinecFutura DDB, Petja Montanez Publicis, Gregor ŽakeljVBG, Kristijan AndžekanekInnovatif, Blaž KocjančičInternavti, Tina PopovičDivja misel i Blaž GregorinTAM-TAM.