Vrhove lista zauzeli su kampanja ‘Meet Graham’, agencija Almap BBDO, mreža BBDO Worldwide, holding kompanija Omnicom Group, brend Nike, oglašivač Volkswagen Group i SAD kao država

This article is also available in: English

Gunn Report, globalni indeks kreativne izvrsnosti u oglašavanju, objavio je rezultate svog novog Gunn 100 izvještaja koji donosi rang liste 100 najuspješnijih oglašivačkih ideja 2017. godine, neovisno o njihovoj komunikacijskoj disciplini, ali i liste kompanija koje stoje iza tih kampanja.

Rang liste koje obuhvataju top kreativne agencije, agencijske mreže, holding tvrtke, brendove, oglašivače i zemlje, sastavljaju se analizom rezultata sa više od 40 najznačajnijih svjetskih, regionalnih i nacionalnih kreativnih nagrada.

Najkreativnija kampanja na svijetu prema ovom rangiranju je ‘Meet Graham‘, koju je stvorila agencija Clemenger BBDO Melbourne za australsku Komisiju za prometne nesreće, a u kojoj su prikazali kako bi čovjek trebao izgledati da bi podnio saobraćajnu nesreću. Na drugom mjestu je ‘Fearless Girl’ agencije McCann New York, koju su radili povodom Međunarodnog dana žena za investicijsku kuću State Street Global Advisors.

Tri se teme mogu izvući iz najkreativnijih kampanja na svijetu:

  • Ovo je bila godina ‘svrhe’: marketing sa svrhom i dalje je bio dominantan među brendovima koji su koristili društvena pitanja u svojim aktivnostima izgradnje brenda.
  • Kreativnost i tehnologija: Veliki broj visoko rangiranih kampanja su na inovativan način koristile nove tehnologije.
  • Emocije su glavne u radovima sa filmskom podlogom: Kombinacija emocija i visoke produkcijske vrijednosti bila je česta tema u kampanjama baziranim na filmu.

BBDO agencije dominiraju ljestvicama zahvaljujući impresivnom uspjehu u proteklih dana. BBDO-ve agencije se tako na listi top10 pojavljuju čak četiri puta. Na vrhu top liste je AlmapBBDO São Paulo i to po četvrti puta u 19 godina koliko se izdaje Gunn Report. BBDO New York je na drugom mjestu a Dentsu Tokyo na trećem.

BBDO Worldwide je na vrhu ljestvice mreža, i to već impresivnu dvanaestu godinu zaredom, s 36 ureda koji su pridonijeli njihovom ukupnom uspjehu. McCann Worldgroup je na drugom mjestu, a Ogilvy & Mather treći.

Cijelokupni Gunn 100 izvještaj, koji donosi top 100 kreativnih kampanja, top 50 kreativnih agencija, agencijskih mreža, brendova, oglašivača, zemalja i kompanija, kao i komentare, primjere radova i liste projektnih timova, dostupni su putem pretplate na www.warc.com/gunnreport.