Integrisane kampanje već treću godinu zaredom ukazuju na postojanje kompanija i brendova koji sistemski pristupaju komunikaciji

This article is also available in: English

Na tradicionalni UEPS-ov konkurs i ove godine prispelo je obilje kvalitetnih radova domaćih marketinških, PR i medijskih poslenika, kao i samih oglašivača. U osamnaest kategorija sa dvadesetdve potkategorije rasporedila se kreativnost srpske oglašivačke industrije, spremne da, bez obzira na okolnosti,  odgovori izazovu aktuelnih tržišnih prilika.

Ako prijavljene radove posmatramo kao refleskiju ukupne godišnje produkcije, moglo bi se reći da je srpska advertajzing scena bila vrlo dinamična. Iako katkad varljivi, s latentnom opasnošću da u proseku dođemo do one čuvene “sarme”, preliminarni statistički podaci ipak pokazuju određene trendove.

Sa 13% učešća u ukupnom broju prispelih radova, integrisane kampanje već treću godinu zaredom ukazuju na postojanje kompanija i brendova koji sistemski pristupaju komunikaciji sa tržištem koristeći miks raspoloživih komunikacionih alata i ulažu značajna sredstva u integrisane marketing komunikacije. I ove godine, među klijentima koji preferiraju usaglašavanje komunikacije sa zainteresovanim javnostima koristeći različite komunikacione kanale su najzastupljeniji bankarsko-finansijski sektor, a slede ih telekomunikacije i kultura.

Internet marketing čije je učešće u ukupnom broju prijavljenih radova prethodnih par godina raslo, ove godine se stabilizovao na 17% – koliko je iznosilo i prošle godine. Struktura prijavljenih radova i predlagača pokazuje da se, bez obzira na vrstu delatnosti, ulaže u marketinško prisustvo na internetu. Tu su proizvođači bezalkoholnih napitaka, hrane, kozmetike, kao i bankari… i – kulturne delatnosti.

Najveći skok u ukupnom učešću ove godine zabeležen je u kategoriji TV spota koji je sa prošlogodišnjih 4%, ove godine zastupljen sa 8% u ukupnom broju radova.

Slično je  i kategoriji Priznanje za društveno odgovorni i humanitarni projekat (kampanja, event, PR) u koju je prispelo 9%  ukupnih radova, što je u odnosu na prošlogodišnjih 5% značajan skok koji govori u prilog društvenoj odgovornosti i osvešćenosti kompanija.

Kategorija koja se odnosi na kreativnu upotrebu medija “punija” je ove godine za 2%, kao i kategorija direktnog marketinga koja je u ove godine zastupljena sa 5% ukupnih radova u odnosu na prošlogodišnjih 2%.

Novouvedena kategorija Creative Efficiency, kampanja ili komunikacioni element uz detaljne podatke o prodajnim rezultatima koje je kampanja dala, naišla je na dobar odziv, te je u nju apliciralo 3% od ukupnog broja radova.

Najveći broj predlagača je očekivano iz redova marketinških agencija, među kojima su i one koje prvi put apliciraju za godišnju UEPS-ovu nagradu, ali ih ima i iz medija i oglašivača, što sve ukazuje na velika iskušenja pred koja će biti stavljen ovogodišnji žiri, sastavljen od kreativnih direktora, accounta i stratega.