Svjetski lider u mjerenjima i analitici predstavio novu kampanju i obogatio program Advertising Week-a

This article is also available in: English

New York je još jednom ugostio Advertising Week događaj, koji okuplja lidere marketinga i komunikacija iz cijeloga svijeta, a jedan od službenih partnera događaja bio je Nielsen, koji je ovom prilikom predstavio svoju novu kampanju, čitav niz proizvoda i sudjelovao u nizu panela i sesija.

Kampanja Metrics to Monetize je zapravo lansirana neposredno prije Advertising Week-a, a na neki je način, baš kao i Nielsenovi alati, odgovor na sve veće promjene u medijskom krajoliku.

Nielsen je bio snažno prisutan i u programu Advertising Week-a, s čak 11 govornika u programu. Takva snažna prisutnost bila je i očekivana, jer je vodeća svjetska kompanija za mjerenja medija i analitičku analizu podataka povezana sa svim glavnim temama o kojima su na ovom događaju razgovarali globalni lideri industrije.

Jedna od tema koja je bila od velikog interesa za sve sudionike bile su konstantne promjene medijskog krajolika, u kojem se medijski pružatelji usluga konsolidiraju, poslovni modeli se mijenjaju dok se problemi vezani uz zaštitu podataka povećavaju a digital nastavlja otvarati više puteva nego ikada koje kompanijemoraju razmotriti u svojim naporima da dopru do potrošača.

U takvoj atmosferi narušenog povjerenja, Nielsen se odlučio na korak kojim žele obnoviti povjerenje oglašivača, posebice u digitalnom oglašavanju gdje globalni oglašivači zahtijevaju veću transparentnost. Nielsen je u okviru svoje Digital Ad Ratings platforme razvio novo rješenje nazvano Qualified Ad Audience, koje donosi veću vidljivost i transparentnost u digitalno oglašavanje. Novo rješenje djeluje na dva fronta: prvo, pružajući klijentima podatke o vidljivosti, a drugo, nudeći poboljšanu tehnologiju za otkrivanje prevara i filtriranje. Qualified Ad Audience bio je jedna od usluga koju je Nielsen predstavio na Advertising Weeku u New Yorku, ali naši čitatelji mogu naučiti više od Amande Tarpey, više potpredsjednice za razvoj digitalnih proizvoda u Nielsenu, u videu ispod:

Kako su se pitanja podataka očigledno nametnula kao glavna tema ovogodišnje konferencije, Advertising Week pružio je Nielsenu izvrsnu platformu za predstavljanje nove kampanje i novih proizvoda.

Kampanju je predstavila Megan Clarken, predsjednica Watch divizije u Nielsenu, a tim povodom istakla je kako je Nielsen tokom godina razvio niz rješenja koja stavljaju naučno dobivene podatke u službu poslovanja, pružajući klijentima odgovore na pitanja koja se tiču ​​oglašavanja, i osnažujući ih da brzo reagiraju na nove izazove i prilike u medijskoj industriji širom svijeta.

„Sada više nego ikad, marketeri trebaju visoko kvalitetna i neovisna mjerenja treće strane – zapravo, to je nešto što oni zahtijevaju,“ rekla je Megan. „Metrics to Monetize naglašava činjenicu da samo Nielsen ima ovakva mjerenja visokog kalibra, uparena sa fleksibilnošću koja omogućava tržištu da trguje na način na koji ono želi, i da čini to uz povjerenje i transparentnost.“

Clarken je ovu izjavu dala na sesiji naslovljenoj „Getting Personal: Balancing Data, Trust and Innovation“, koja se bavila glavnim izazovima s kojima se danas suočava medijska industrija.

Osim Clarken, na sesiji su učestvovali i Peter Bradbury, EVP, National Media Client Services, Nielsen; Michele Donati SVP & Managing Director, WHERE Group, ​Horizon Media; Brad Smallwood VP, Marketing Science, ​Facebook; Jed Dederick, VP Business Development, ​The Trade Desk; i Tom Ziangas – SVP, Research, ​AMC Networks.

Nielsen na Advertising Week-u u New Yorku

Panelisti su se složili da su privatnost i sigurnost podataka od najveće važnosti za poslovanje danas. Clarken je naglasila kako su privatnost i sigurnost podataka „ključna tema“ danas, i da pravi odgovor na njih znači „uspjeh ili propast“ za današnje kompanije. U vrijeme kada je adresabilno oglašavanje ključna inicijativa za industriju, Facebookov Smallwood također se slaže da je velika odgovornost stvoriti sigurno okruženje za potrošače i isporučiti relevantne oglase, dok je Dederick iz The Trade Deska primjetio da ciljanim potrošačima ne smetaju oglasi ukoliko se iskustvo korisnika s takvim oglasima konstantno poboljšava.

Panel je također istaknuo vrijednost pouzdanih pružatelja podataka i analitičara. Uz veliku količinu dostupnih izvora, povjerenje u podatke koje klijenti kupuju i koriste je od presudne važnosti, jer je transparentnost i pouzdanost podataka ključ uspjeha.

Osim povjerenja u podatke, zdrav ekosistem zahtijeva i saradnju obje strane – kupnje i prodaje – kako bi se postigli zajednički standardi (npr. GDPR), i saradnički projekti kao što su inicijative za povjerenja potrošača.

„Obje strane trebaju naći zajednički jezik o tome ko je ko, i trebaju raditi na povezivanju jedni s drugima jer su kupnja i prodaja beskrajno povezani i relevantni jedni drugima. Zajednički jezik stvara bolje iskustvo za potrošače i povjerenje“, rekao je Dederick.

Panelisti su također primijetili važnost TV industrije u digitalnom dobu. Prema Ziangasu iz AMC-a, postoji mnogo toga što se može naučiti iz onoga što je TV industrija učinila, i ideja koje je ova industrija generirala kroz svoju historiju. „TV industrija radi mnogo istraživanja i vrijedno ide ka idejama novog doba, kao što su mjerenja na raznovrsnim platformama, komercijalno mjerenje i digitalno mjerenje. Ipak, napredak sa takvim stvarima zahtijeva vremena.“

Listu svih panela na kojima je Nielsen učestvovao na ovogodišnjem Advertising Week-u možete pogledati ovdje.