Objavljeni su finalisti za Epica Awards, a New Moment je u utrci za prestižne nagrade u dvije kategorije

This article is also available in: English

Epica Awards 2017, jedine globalne kreativne nagrade koje dodjeljuju isključivo novinari, objavile su listu finalista za ovogodišnje nagrade. Od ukupno 3,350 prijavljenih radova ove godine, u uži izbor ušla su 524 rada, što je nešto manje od prošlogodišnjih 576.

Među 524 rada koja su još uvijek u utrci za ove prestižne nagrade nalazi se i Jedna knjiga za mir – The One Book for Peace, projekat koji je New Moment New Ideas Company iz Beograda radila za Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine. The One je u užem izboru u kategorijama Consumer Direct i Publication Design.

Ovaj proslavljeni projekat dosad je osvojio niz nagrada, uključujući pet kanskih lavova, a njegovu kvalitetu je još jednom prepoznao žiri novinara i urednika posvećenih kreativnim komunikacijama.

Projekat The One Book for Peace nastao je u saradnji agencija New Moment i Y&R Dubai, za Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini, sa ciljem da se sruše vjerske predrasude i podigne svijest o važnosti međusobnog razumjevanja i međureligijskog dijaloga. The One Book for Peace okuplja učenja iz svetih knjiga Biblije i Kur'ana, pokazujući uporednim predstavljanjem stihova i ajeta koliko su vjerska učenja tih knjiga, zapravo, slična. Svrha ove knjige je da, pokazivanjem sličnosti koje postoje između dvije religije, oživi dijalog između religija, podstakne razgovor između običnih ljudi i doprinese uspostavljanju mira u svijetu.

Kompletna lista finalista bit će objavljena u toku dana na Epica web stranici, a finalni pobjednici će biti odlučeni sljedeće sedmice, kada će se glavni žiri Epica nagrada sastati u Berlinu kako bi detaljno prošli kroz radove koji su ušli u uži izbor.

Epica je jedina globalna kreativna nagrada koju dodjeljuju novinari. Epica pruža neovisni žiri i globalnu medijsku pokrivenost. Nagrade su pokrenute prije 31 godine, i danas su međunarodna revija kreativnosti koja privlači hiljade prijava iz više od 70 zemalja.