State Street Global Advisors mora platiti odštetu u tužbi zbog spolne diskriminacije u platama

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

Američka investicijska kuća State Street Corp, koja je pokupila svjetsku slavu zahvaljujući Neustrašivoj djevojčici (Fearless Girl), koju je McCann New York za njih instalirao nasuprot Bika u trku na Wall Streetu, u ironičnom obratu situacije mora platiti odštetu u sporu po osnovi spolne diskriminacije u platama.

Naime, kompanija je pristala platiti pet miliona dolara za više od 300 žena, nakon što je revizija američkog Ministarstva rada navodno otkrila nejednakosti u plaćanjima muškarcima i ženama na liderskim pozicijama, što se proteže unatrag do decembra 2010, a vjerovatno i ranije.

U izjavi za Bloomberg, kompanija je rekla: „State Street se zalaže za praksu jednakih plaćanja i kontinuirano procjenjuje unutarnje procese kako bi bili sigurni da naši programi naknada, zapošljavanja i unapređenja nisu diskriminatorni.“

Spor oko nejednakih plata je prilično neugodan za State Street koja je glasno pozivala druge kompanije da prime više žena u svoje odbore te je glasala protiv reizbora muških predsjednika odbora u 400 kompanija, u kojima imaju pravo glasa, a u kojima u odborima sjede isključivo muškarci.

State Street je također pokrenula vlastiti fond za promociju rodne raznolikosti, koji nastoji usmjeravati novac na kompanije s najvećom ravnopravnošću spolova u okviru višeg menadžmenta.

McCann New York je osmislio Neustrašivu djevojčicu čiji je cilj da potakne firme na promicanje ženskog liderstva, a procjenjuje se da je ova instalacija donijela ekvivalent od 7,3 miliona dolara besplatnog oglašavanja kompaniji State Street.