U izdanju slovenskog Marketing magazina izašao je prevod knjige Kada digitalno postane čovjek Stevena Van Belleghema

This article is also available in: English

Izlazak Belleghemove knjige propraćen je razgovorom o digitalizaciji i digitalnoj transformaciji koji ne mogu biti uspješni bez ljudskog faktora.

Knjigu Kada digitalno postane čovjek – transformacija odnosa s kupcima preveo je Marjan Novak, urednik Marketing magazina, koji je o njenoj temi razgovarao sa Rankom Jelačom, članom uprave Telekoma SlovenijeIgorom Pauletičem, direktorom kompanije FrodX i dr. Mitjom Pircem, direktorom Indigo Consultinga.

Kako je u uvodu kazao Pirc, knjiga je posvećena digitalu i čovjeku te njihovoj dodirnoj tački – odnosu s kupcima. Steven Van Belleghem, međunarodno priznati marketinški stručnjak, koji se trenutno najviše bavi proučavanjem iskustva kupaca, u knjizi ističe da i pored sve automatizacije i robotizacije kompanija, nema uspjeha bez ljudskog odnosa. S tim su se složili i sagovornici koji smatraju da digitalna usluga može biti brza, jednostavna i zabavna, ali da joj je uvijek potrebna podrška ljudi koji će, u slučaju bilo kakvih problema, potrošaču pružiti trenutnu pomoć. Van Belleghem u knjizi ističe da oko 73 odsto potrošača želi imati kontakt s čovjekom u kompaniji, pa čak i ako je poduzeće u cjelosti digitalizirano (kao, na primjer, Uber). To zapažaju i sagovornici na promociji koji kažu da je slovenski kupac sve zahtjevniji. U vrijeme kada kupci mogu u svakom trenutku saznati sve o proizvodima i uslugama, najveća opasnost za poduzeće su neosposobljeni prodavači, smatra Pauletič.

Ranko Jelača kaže kako je ključna poruka knjige da sama digitalizacija nije dovoljna. „Bez ljudskog kontakta, bez odnosa koji se razvija među ljudima, strojevima i kupcima u tom ekosistemu, nema budućnosti,“ uvjeren je Jelača.

Digitalna transformacija je u zadnje vrijeme često korištena kovanica koja sa sobom donosi brojne izazove, upozorio je Mitja Pirc. Po njegovom mišljenju može doći do veće društvene raslojenosti jer će oni zaposleni, koji se ne budu dovoljno brzo prilagodili promjenama, ostati bez posla. Jelača je pri tom kazao da je svaki razvoj donosio promjene kojima smo se na ovaj ili onaj način prilagođavali, ali je dodao da se mora povesti računa o socijalnoj sigurnosti. „Mnoga lokalna znanja će postati nezamjenljiva, nadareni pojedinci će se još više isticati,“ kaže Jelača o budućnosti zapošljavanja. Pauletič je uvjeren da će biti uspješna ona poduzeća koja će kupce najbolje podučiti i tako im pojednostaviti život.

Knjigu Kad digitalno postane čovjek možete naručiti na info@marketingmagazin.si po cijeni od 19 EUR.