Hoće li video postati preovlađujući oblik oglašavanja, da li nativno oglašavanje može prevladati nad mobilnim banerima te zašto su video i nativno oglašavanje uopće omiljeni?

This article is also available in: English

Sudeći po decembarskom istraživanju globalne medijske i istraživačke kompanije Trusted Media Bhrands (TMBI) i Advertiser Perceptions, nativno i video mobilno oglašavanje utiče na veću prepoznatljivost robnih marki, veću uključenost i bolje korisniško iskustvo potrošača.

U istraživanju o nativnim i mobilnim oblicima oglašavanja (Can Video and Native Formats Rule Mobile Advertising), u kojem je sudjelovalo oko 300 američkih oglašivača, u TMBI su se fokusirali prije svega na pitanja hoće li video postati preovlađujući oblik oglašavanja, da li nativno oglašavanje može prevladati nad mobilnim banerima te zašto su video i nativno oglašavanje uopće omiljeni?

I dok je prošle godine 63 odsto oglašivača za oglašavanje na mobilnim napravama koristilo banere, isti plan ove godine ima njih 45 odsto. Ove godine će se gotovo polovina učesnika u istraživanju (45%) umjesto toga radije koristiti video oglašavanje. Među svim učesnicima u istraživanju u 2016. godini će 46 odsto oglašivača koristiti video oglase koji se pojavljuju prije osnovnog sadržaja na internet stranici (pre-roll video), ili koji se pojavljuje između (mid-roll video). Gotovo 45 odsto oglašivača će oglašavati i uz pomoć nativnog i mobilnog oglašavanja.

„Istraživanje je pokazalo da nativno oglašavanje potrošačima posreduje relevantne poruke koje utiču na autentičnost pojedine robne marke i vrhunsko korisničko iskustvo. Mobilno video oglašavanje utiče na veću prepoznatljivost robne marke kako kod oglašivača, tako i kod agencija,“ kaže Rich Sutton iz Trusted Media Brands.