Novi pristupi za budućnost

This article is also available in: English

Golden Drum festival je nastao u periodu koji je okarakterisan otvaranjem ekonomija centralne i istočne Evrope ka slobodnom tržištu. Brzi transfer tržišno orijentisanog znanja sa Zapada rafiniran je kroz lokalne tradicije i karakteristike, čime je oblikovano jedinstveno mentalno i konceptualno okruženje. Iskustvo sličnih sredina bilo je povoljno za razvoj industrije u geografskoj cjelini koja se tada nazivala ohrabrujućim imenom – Nova Evropa.

„Žeđ za održivim razvojem i ekonomska kriza promijenili su odnos prema ekonomiji u nekoliko demokratskih država. Međutim, na mnogim tržištima srednje i istočne Evrope, dobro poznati koncepti rasta i konzumerizma i dalje su dominantni“, kaže Mojca Briščik, predsjednica Golden Drum festivala, i dodaje kako Golden Drum nastoji implementirati nove poglede i vrijednosti kroz podršku i ohrabrenje razmjene najkreativnijih ideja.

„Za svijet sutrašnjice, moramo biti spremniji na rizik, moramo ohrabriti transparentnost, istovremeno svjesni da kreativnost u najširem kontekstu može – kada iskreno vjerujemo u nju – promijeniti našu percepciju, način razmišljanja i djelovanja“. Ovo gledište je također utkano u temeljne principe 24. Golden Drum festivala koji poziva učesnike da ostave svoj trag.

U ocjenjivanju prijavljenih radova, žirije 24. Golden Drum festivala će voditi Bruno Bertelli, globalni kreativni direktor u Publicis Worldwide i predsjednik Best Piece žirija i John Mescall, globalni izvršni kreativni direktor i predsjednik McCann Global Creative Leadership Council-a, i predsjednik Best Practice žirija. Rok za prijave je 31. juli 2017. godine.

Dvadeset izvanrednih stručnjaka koji će činiti žirije Golden Drum 2017. festivala bit će predstavljeni u narednim danima.