Prema istraživanju WARC-a, više od polovice oglašivača nema formalnu strategiju za oglašavanje svojih brendova na mobilnim uređajima

This article is also available in: English

Izvor: WARC

Mobilni uređaji su se već ustoličili kao bitan dio marketinškog miksa, ali jedan novi izvještaj iz WARC-a ukazuje na to da još uvijek postoji veliki prostor za rast, kako oglašivači budu kreirali formalne strategije za movile, i počnu koristiti mogućnosti Interneta stvari te tehnologije pametnih domova.

Izvještaj naslovljen State of the Industry: Mobile Marketing in EMEA 2018, koji WARC objavljuje u saradnji sa udruženjem za mobilni marketing (Mobile Marketing Association), temelji se na odgovorima više od 550 marketinških stručnjaka na 48 tržišta širom EMEA regije.

Istraživanje je pokazalo da oglašavanje na mobilnim uređajima uživa veliku podršku na višim razinama u kompanijama, pa tako 54% ispitanika na strani klijenta, vlasnika medija i tehnoloških dobavljača tvrde da su “spremni” u smislu podrške rukovodećih kadrova i prioritizacije za usvajanje mobilnog oglašavanja u njihovim kompanijama.

Ali isti procenat (54%) marketera na strani klijenata nema formalnu strategiju za mobilno oglašavanje svojih brendova. Od 46% koji imaju formalnu strategiju, gotovo dvije trećine (64%) kažu da je ova strategija usko povezana s ostalim marketinškim aktivnostima, a ostatak (36%) kažu da su „malo povezane“.

Takvi zaključci upućuju na to da mobilni uređaji još nisu doseglis svoj puni potencijal za većinu ispitanika. Većina ih (61%) smatra da je to „prilično učinkovit“ marketinški kanal, ali također je veći udio ispitanika nego u 2017. koji vide mobilne uređaje kao „sasvim neučinkovite“ ili „neučinkovite“ za oglašavanje (8% nasuprot 5% u 2017.), što ukazuje da još uvijek postoji prostor za optimizaciju marketinške učinkovitosti na mobilnim uređajima.

Ipak, marketeri predviđaju da će ulagati sve više novca na mobilne uređaje: 76% ispitanika na strani klijenta očekuje da će njihovi budžeti biti povećani tokom iduće godine, a za pet godina 52% očekuje da će više od četvrtine budžeta trošiti na oglašavanje na mobilnim uređajima.

U istom tom vremenskom razdoblju, fokus njihovih napora će se odmaknuti od mobilnog web prikaza prema brandiranom sadržaju i shemama lojalnosti temeljenim na mobilnim uređajima.

Trenutno  su podaci o lokaciji najčešće upotrebljavana mobilna tehnologija u oglašavanju, pa 60% ispitanika navodi kako je koriste, ali taj procenat će se smanjiti uz rast Interneta stvari i tehnologija pametnih domova. 53% ispitanika očekuje da će koristiti ove tehnologije u 2023. godini, u usporedbi s 50% njih koji će koristiti podatke o lokaciji.

Očekuje se i značajno povećanje korištenja mobilnih novčanika (41%), virtualne stvarnosti (37%) i proširene stvarnosti (44%) tokom idućih pet godina.