Mercator, kao najveći slovenski i regionalni trgovac, realizira svoje projekte u lokalnoj, nacionalnoj i regionalnoj sredini

This article is also available in: English

Prošle sedmice je na Gospodarskom razstavišču u Ljubljani održana Mercatorova konferencija sa zvučnim naslovom Prilike budućnosti čiji je glavni cilj bio osvijetliti položaj Mercatora u svjetlu dostignuća prošle godine i jasno zacrtati put daljeg razvoja trgovačkog društva koje je ove godine stupilo u jubilarnu 70. godinu uspješnog poslovanja.

Prvi dan konferencije bio je namijenjen zaposlenima kojima je uprava oslikala ključne parametre Mercatorovog poslovanja. Predsjednik uprave Tomislav Čizmić je u svom obraćanju pred više od hiljadu saradnika i saradnica istakao da zaposleni mogu biti ponosni na zajednička postignuća koja se odražavaju u dobrom poslovnom rezultatu i finansijskoj stabilnosti kompanije. Upravo dosadašnji uspjesi otvaraju Mercatoru brojne prilike koje može iskoristiti jasnom strategijom.

Drugi dan konferencije bio je namijenjen dobavljačima i drugim važnim poslovnim partnerima jer Mercator, kao najveći slovenski i regionalni trgovac, realizira svoje projekte u lokalnoj, nacionalnoj i regionalnoj sredini. Trgovina na malo je lokalni projekat, neodvojivo povezan sa lokalnim proizvođačima i prerađivačima, odnosno domaćom privredom uopće. Prisutni su bili i dosadašnji predsjednici Mercatorovih uprava, a sve ih je svojim pozdravom iznenadio Miran Goslar, „otac Mercatora“. Istakao je Mercatorov značaj i svima koji su sa njim povezani poželio i dalje uspješan put.

Izvanredni opunomoćenik za Agrokor, Fabris Peruško, je zatim ukratko predstavio dalje planove za stabilizaciju i obnovu koncerna Agrokor i u tom okviru uslove za dalji razvoj Mercatora.

Predsjednik Mercatorove uprave, Tomislav Čizmić, je zatim poslovnim partnerima predstavio Mercatorove uspjehe, izazove i buduće planove te istakao diferencijaciju ponude i usluga kao ključnu konkurentsku prednost.

Zdravko Počivalšek, ministar za razvoj i tehnologiju, u svom je  obraćanju istakao Mercatorov značaj za dobavljače i cjelokupnu slovensku prehrambenu i prerađivačku industriju te mu povodom 70-te godišnjice poželio i dalje uspješan put.

Pri kraju konferencije Tomislav Čizmić je sažeo ključne Mercatorove mogućnosti budućnosti koje će mu omogućiti dalju stabilnost i profitabilan rast jer ostaje prirodni kanal za za prodaju lokalnih i regionalnih robnih marki i najbolji susjed svima i u budućnosti.

Gostujući stručnjaci Bryan Roberts i Chrisa Newbery su u svojim prezentacijama istakli značaj poznavanja kupaca i nagrađivanja njihove lojalnosti kao ključnih faktora uspjeha kako za proizvođače tako i za trgovce.

Sadržajno veoma bogata konferencija završena je nastupom Alda Kumara s kvartetom Gallina te završna pjesma grupe Dan D.