Praveći namjerne pravopisne greške na svojim kutijama za donacije, McDonald's lansirao viralnu kampanju za dobro u Egiptu

This article is also available in: English

Izvor: TrendWatching

McDonald's je proteklog oktobra u Egiptu namjerno pravio pravopisne greške u porukama na svojim kutijama za donacije, a onda je angažovao influencere da na društvenim mrežama dijele njihove pogreške i potiču svoje pratioce da ismijavaju kompaniju. Nakon što su napravili buzz, McDonald's je otkrio da su njihove pogreške namjerno osmišljene kako bi podigle svijest (i novac za borbu protiv) o nejednakosti u obrazovanju, što je jedno od bitnih pitanja u Egiptu.

Nisu svi dovoljno obrazovani da primjete takve pravopisne greške, i upravo to je McDonald's želio poručiti. Video u kojem su objasnili svoju strategiju postao je viralan te je prikupio 1,1 milion pregleda u roku od 12 sati od objavljivanja, te više od pet miliona od tada.

U analizi razloga zbog kojih je ova kampanja bila toliko popularna, TrendWatching ističe da iako to ne želimo sebi priznati, većina korisnika nije zaljubljena u naš brend. Zapravo, jedinu ljubav koju će većina potrošača pokazati je ona prema vijestima koje ismijavaju vaše gafove! I upravo se to ovdje dogodilo. Ali, dijeleći svoj užitak u tuđoj grešci, oni su činili upravo ono što je McDonald's želio.

U tom smislu, McDonald's-ova „greška“ bila je zapravo vrlo oštroumna, budući da je skrenula pažnju na važnu temu, stavljajući metu na sebe, i ljudi su jedva dočekali da nanišane tu metu, samo da bi kasnije otkrili pravi cilj, što je kompaniji omogućilo da pokupi brojne pohvale za svoj kreativni pristup.

TrendWatching napominje da ne morate biti aljkavi da bi se istakli, ali u svijetu apsolutnog i sveukupnog izobilja informacija, svakim danom postaje sve teže probiti se kroz svu tu buku. TrendWatching također predlaže dvije kontra-intuitivne teme o kojima možete razgovarati sa svojim timom: kada bi „pogrešno“ moglo biti ipspravna stvar?; i kako bi izgledala vaša sljedeća kampanja ako bi počeli od pretpostavke da korisnici ne vole vaš brend?