U uži izbor ušlo je 738 prijava, od ukupno 4020 prijavljenih projekata!

This article is also available in: English

Objavljeni su finalisti Epica nagrada za 2018. godinu, jedinih globalnih nagrada u svijetu oglašavanja koje dodjeljuje žiri sastavljen isključivo od novinara i urednika medija posvećenih kreativnim industrijama.

Online žiri je ove godine u „uži izbor“ uvrstio ukupno 738 prijave, koje će se sada naći pred glavnim žirijem koji će se okupiti sljedeće sedmice u Amsterdamu.

Neki od naših favorita iz regije nisu prošli prvi krug žiriranja, ali dva ipak jesu, tako da će našu regiju ove godine u finalu predstavljati:

Kampanja #Neželjena agencija McCann Beograd i McCann Podgorica, koja je rađena za NVO Centar za ženska prava, a koji je ušao u uži izbor u kategoriji Događaja.

Drugi je Briljantna probava, agencije Pristop d.o.o. Ljubljana za Donat Mg, koja je ušla u uži izbor u kategoriji Bezalkohola pića.

Epica je ove godine primila 4020 prijave iz 69 zemalja, što predstavlja porast od 20% u odnosu na prethodnu godinu uprkos teškim tržišnim uvjetima. Ovakav rast je potaknuo povratak mreža Publicis Groupe, uz sjajan odziv iz Njemačke i Latinske Amerike.

Zapravo, najveći broj prijava je i došao iz Njemačke, a slijede ih Sjedinjene Američke Države i Francuska.

Zemlje koje su prvi put u natjecanju su Iran i Maroko, a kada se gleda prema agencijskim mrežama, BBDO i McCann Worldgroup su posebno dobro zastupljeni.

Cijela lista će biti objavljena na internet stranici Epica nagrada u četvrtak, 8. novembra/studenog.