Publicis i OMD izgubili na pitchu koji je pokrenut još početkom godine

This article is also available in: English

Izvor: TheDrum

Div u polju proizvodnje popularnih slatkiša, kompanija Mars, zaključila je svoju globalnu medijsku reviziju u sklopu koje će konsolidirati svo svoje medijsko planiranje i zakup medija pod agencije unutar WPP-a.

Do sada je ova kompanija radila sa tri agencije – MediaCom-om u vlasništvu GroupM-a (WPP) i agencijom Starcom u vlasništvu Publicis Groupe koji su bili zaduženi za lokalne medije, dok je OMD obavljao ostalo poslovanje.

Sve tri agencije su pozvane da učestvuju u pitchu, ali Mars je nakon revizije odlučio završiti saradnju sa potonje dvije holding grupe.

Prema Andrewu Clarkeu, glavnom direktoru za marketing i odnos s kupcima u Marsu, GroupM je izašao kao pobjednik jer su stvorili „prilagođeni operativni model“ za njih.

Clarke je kazao kako će novi pristup omogućiti Marsu da stavi podatke „u središte odlučivanja“, kao i brže djelovanje na globalnoj i lokalnoj razini, te na razini samih kampanja.

Ovaj FMCG div lansirao je reviziju još početkom godine, a GroupM bi prema izjavama trebao preuzeti svo medijsko poslovanje u januaru 2019.