World Media Group je uradila istraživanje sa ključnim igračima iz kategorija oglašivača, agencija, medija i konsultantskih kuća

This article is also available in: English

Izvor: WARC

Čini se da marketinški stručnjaci koriste pogrešne metrike kada ocjenjuju uspjeh svojih content kampanja, zaključilo je jedno novo istraživanje.

Content marketing je izuzetno cijenjen među marketinškim stručnjacima kao sredstvo za poticanje angažmana sa brendom, pokazalo je istraživanje World Media Group, ali rijetko se koriste odgovarajuća mjerila kao središnji KPI.

World Media Group – strateški savez između vodećih svjetskih medijskih izdavača, uključujući Bloomberg Media Group, The Economist, Forbes i The Wall Street Journal – provela je istraživanje među ključnim utjecajnim skupinama u kategorijama oglašivača, agencija, medija i konsultantskih kuća.

Istraživanje je otkrilo da 49% marketera (60% oglašivača) vjeruju da je ‘brand engagement’, tj uspjeh u poticanju potrošača da provode više vremena s brendom, glavna snaga content marketinga. Brand engagement je znatno ispred „promjene percepcije“ sa 28%, i „podizanja svijesti“ sa 17%.

Unatoč tome, postoji velika vjerovatnoća da će marketinški stručnjaci koristiti upravo mjerenja svijesti i percepcije, a ne metrike angažmana kao što je „vrijeme provedeno sa sadržajem“ za mjerenje uspjeha kampanje.

Velika većina marketere (78%) očekuje da će content marketing u narednih 24 mjeseci postati sve važniji.

„Priča“ se smatra najvećom determinantom uspjeha content kampanje, a u to vjeruje 71% ispitanika. Zatim slijede autentičnost (62%) i kreativna implementacija (38%).

Studija je pokazala kako će najveći trend u sljedećoj godini biti korištenje videozapisa kratkog formata (ispod 60 sekundi), pri čemu 69% ispitanika tvrdi da će ga više koristiti. To bi moglo predstavljati izazov za agencije i brendove, koji se suočavaju sa zadatkom stvaranja i pripovijedanja privlačnih priča u sve kraćim vremenskim slotovima.

Neki od anketiranih tvrdili su da je to pogrešan pristup angažiranju potrošača, te da sadržaj koji je više informativan i zabavan zapravo bolje rješenje.

Ostale prognoze trendova uključuju više sadržaja u uredničkom stilu (58%), kao i povećanje broja objavljivanja na društvenim medijima,što je potvrdilo 56% ispitanika.

Dugoročnije gledano, virtuelna stvarnost i proširena stvarnost najviše uzbuđuju marketere, a nakon njih slijede audio, podcasti i glasovni sadržaji.

Međutim, dostupnost VR i srodnih tehnologija trenutno je na posljednjem mjestu kada su u pitanju faktori koji pridonose odabiru medijskog partnera, te ih kao razloge navodi samo 3% ispitanika. Na vrhu popisa, sa 72%, našlo se pružanje vjerodostojne uredničke okoline, nakon čega slijedi kvaliteta angažmana publike (65%) i profil publike (63%).