U kampanji „Čitaj na eks“, agencije Impacta DDM, knjižara je u skopskim autobusima postavila odlomke knjiga, kako bi putnicima skratila vrijeme i ohrabrila ih na čitanje

This article is also available in: English

Početkom decembra, građani Skoplja su u autobusima javnog gradskog saobraćaja mogli primjetiti neke neobične novine – štivo za čitanje tokom vožnje, čak i ako sami nisu ponijeli svoju knjigu.

Naime, nedavno otvorena knjižara u centru grada, Polica, u saradnji sa agencijom Impacta, ubacila je na sjedišta autobusa odlomke iz četiri različita žanra knjiga, sa ciljem da omogući putnicima različitih čitalačkih sklonosti da skrate svoje vrijeme i uživaju u čitanju. Odlomci su iz zbirke pripovjetki Preobražaj Franca Kafke, autobiografija Ja, tajkun Miroslava Miškovića, knjiga za djecu Kako snimiti film režisera Radivoja Andrića i Dodir iz daljine – Ian Curtis i Joy Division Debore Kertis.

„Naš cilj je da ohrabrimo ljude da čitaju više, a naročito na mestima gde imaju vremena. Tokom vožnje do posla, škole ili radnje, ljudi imaju 10, 20, 30 minta koje mogu provesti u kvalitetnom čitanju umesto gledajući u telefon. Naša izdavačka kuća ima naslove za svakog čitaoca koji se od kraja novembra mogu naći u našoj novootvorenoj knjižari u centru grada,“ kaže Jove Todorovski, direktor Police.

Sa kampanjom pod nazivom „Čitaj na eks“ Polica želi da pokaže da se može čitati i da je stvarno kul raditi to svuda – na eks, s’ nogu, u autobusu… jer čitanje je jedna od najplemenitijih aktivnosti čovjeka koju treba da podstičemo i kod sebe i kod drugih oko sebe, dajući im vlastiti primjer.

U vrijeme kada knjižare u Makedoniji, ali i širom regije, zamiru, i njegovanje kulture čitanja opada, kreativna kampanja Police, iza koje stoje kreativci iz marketing agencije Impacta DDM iz Skoplja, za svaku je pohvalu.