Animacije su napravljene uz pomoć više od 500 kvadratića o akrila, od kojih je svaki pažljivo osvijetljen i fotografisan kadar po kadar

This article is also available in: English

Ostala je još samo jedna sedmica za fotografe i filmske stvaraoce da se prijave za ovogodišnje D&AD Next Awards natjecanje, a tim povodom agencija F/Nazca Saatchi & Saatchi je objavila novu seriju stop-motion animacija koje predstavljaju centralnu temu ovogodišnje kampanje pod nazivom „Every Pixel Counts“. Kampanja fokus stavlja na radove prethodnih dobitnika Next nagrada, i na pažnju za detalje u njihovom kreativnom procesu. Ove animacije će biti prikazivane na svim društvenim kanalima tokom narednih dana, prije nego se prijave zatvore 22. februara/veljače.

Animacije su napravljene uz korištenje više od 500 kvadratića od akrila, koji su pažljivo osvijetljeni i snimani kadar po kadar. Bilo je potrebno sedam dana u studiju da se rad napravi, snimljeno je više od 840 fotografija, a za animaciju i kompoziciju, svaki piksel u svakom kadru filma je pojedinačno odvojen, tretiran i obojen.

Pogledajte snimak sa seta u videu ispod:

Produkcijska kuća Piloto je komentarisala proces animacije: „Napravili smo scene kretanja na računaru, pokušavajući da pronađemo grafičke obrasce u pokretima, a zatim smo ih ručno rekreirali na stolu za animacije, stvarajući balet piksela.“

Briga o najsitnijim detaljima je vidljiva i u izboru zvučnog producenta i naratora za animiranu kampanju, Dru Barnesa, repera nominovanog za Grammy nagradu, koji se uronio u različite tekstove prije nego ih je izveo. Šest zvučnih podloga je snimljeno u jednom danu u New Yorku sa brazilskim muzičarima „Aldo the Band“ koji su pružali instrumentalnu pratnju.

U filmu sa snimanja iznad možete pogledati sve ove elemente, a u videu ispod pogledajte intervju sa kreativnim direktorima u agenciji F/Nazca Saatchi & Saatchi, Rodrigom Castellarijem i Pedrom Pradom, koji objašnjavaju kreativno razmišljanje iza kampanje.

Za više informacija o Next Awards kliknite ovdje.